İstanbul Kalkınma Ajansı unicorn peşinde

İstanbul’u küresel girişimcilik merkezi yapma hedefiyle yola çıkan İSTKA, Bölgesel Girişim Sermayesi Programı için çağrıya çıktı. 250 milyon TL’lik bütçe ayrılan program için 8’i yurtdışından olmak üzere toplamda 28 fon başvurdu. İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “Yeni başarı hikayeleri çıkaracağımıza yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

Çiğdem Yücesoy Subaşı |

ÇİĞDEM YÜCESOY SUBAŞI

İstanbul’u küresel girişimcilik merkezi yapma hedefiyle yola çıkan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Bölgesel Girişim Sermayesi Programı için çağrı dönemini tamamladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan ajans, merkezi yurtdışında olan fonlardan da başvuru aldı.

Teknoloji ve yenilik tabanlı şirketlere yatırım yapacak fonları destekleyerek “fonların fonu” olma yolunda ilerleyen İSTKA, toplamda 28 fondan talep aldı. 8’i yurtdışından olan başvurulardan biri Lüksemburg diğeri Estonya, 6’sı ise Hollanda merkezli.

Tüm girişim sermayesi şirketlerine davette bulunduklarını söyleyen İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “Gelen tüm teklifleri değerlendiriyoruz. Mümkün olduğunca fazla fona destek vererek çeşitlilik sağlayacağız” dedi.

Yeni başarı hikayeleri çıkaracak

Ajans, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde yeni başarı hikayelerinin  bu fonların desteğiyle ortaya çıkmasını hedefliyor. “Bunu başarabileceğimize yürekten inanıyoruz” diyen Tüzgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi Getir, Türkiye'nin ikinci unicorn girişimi oldu.  Girişimcilik ekosistemimizdeki bu başarı hikayeleri ve elimizdeki veriler, bizi hem yüreklendiriyor hem de gururlandırıyor.”

İSTKA, girişimcilerin finansmana kolayca erişebilmesi amacıyla 250 milyon TL’lik bir bütçe oluşturdu. İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Programı, bu bütçeyi seçilecek fonlar üzerinden start-up’lara ulaştıracak.

Programa başvuran 28 fonun toplam taahhüt büyüklüğü (yabancı para fonlar başvuru tarihli kurdan TL’ye çevrildiğinde) 5 milyon 393 bin 700 bin TL tutarında. Ajanstan talep edilen taahhüt tutarları toplamı ise 1 milyar 20 milyon 280 bin TL. Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı ile fon başına en az 10 milyon TL, en fazla ise 50 milyon TL taahhüt edilebilecek. Ajansın payı toplam fon taahhütlerinin yüzde 40’ını aşamayacak.

Öncelik yenilikçi girişime

İSTKA Bölgesel Girişim Fonu’nun desteği ile kurulacak fonların yatırım yapacağı alanlarda öncelik yüksek katma değer taşıyanlar olarak belirlendi. Teknoloji tabanlı, yenilikçi ve yaratıcı iş modeline sahip girişimlere yatırım yapacaklarını vurgulayan Tüzgen, “Hızlı büyüme, ihracat yapma, yüksek istihdam oluşturma potansiyeli taşıyan girişimler desteklenecek” diye konuştu.

İSTKA, yürütülen milli teknoloji hamlesi için kritik öneme sahip yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, blokzincir, bulut teknolojileri, enerji depolama, ileri malzeme, robotik, mikro/nano/opto-elektronik, nanoteknoloji, biyoteknoloji, kuantum, sensör ve eklemeli imalat teknolojilerinin geliştirilmesi veya kullanılması yoluyla imalat ve hizmet sektörlerinde dönüşümü sağlayacak yenilikçi girişimcilere yönelik tasarlanan fonları da öncelikli olarak destekleyecek.

 “İstanbul’u üst sıralara taşıyacağız” 

İSTKA’nın yürüttüğü Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programı yurt dışından girişim, girişimci ve ekosistem aktörlerinin Türkiye’ye gelmesini cazip kılacak destekler ve düzenlemeler içeriyor. İstanbul’un son yıllarda girişimcilikte ön plana çıktığını belirten Tüzgen, gelişimi araştırma verileriyle aktardı: “Startups watch’un verilerine göre İstanbul, son 10 yıldır Türkiye’deki yatırımların yüzde 90’ını tek başına aldı. Ülkemizdeki her 10 yatırımın 8’i İstanbul’daki girişimlere yapıldı. İstanbul, 2020 yılında Türkiye’de en fazla yatırım alan şehir oldu. 132 girişime toplam 124.5 milyon dolar yatırım yapıldı. 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin veriler de ümit vadediyor.  2021 yılının ilk üç ayında Türkiye’deki girişimler 62 yatırım turunda 509 milyon dolar yatırım alarak rekor kırdı. 62 yatırımın 49’u İstanbul’daki girişimlere yapıldı. İSTKA olarak biz de bu bilinçle İstanbul'un daha üst sıralarda yer alması için çalışıyoruz.”    

        

Almanya’nın sınır kontrolleri kararı Türkiye'yi etkileyecek mi? Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Tasarruf finansman sektörünün yıl sonu sözleşme hedefi 400 milyar TL Sinemanın 2 dev şirketine soruşturma! Para piyasası fonlarına yoğun ilgi sürüyor! Japonya, Türk vatandaşlarına vize zorunluluğu mu getiriyor?