Uzmanından uyarı! M-çiçeğinde riskli gruplar daha dikkatli olmalı

Halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-virüsü yeni bir salgın endişesi yarattı. Doktor Mehmet Zeki Boztaş, M-virüsünün belirtilerini ve korunma yollarını anlattı. “0-5 yaş arası bebek ve çocuklar, yaşlılar, gebeler ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi ileri derecede zayıflamış kişiler hastalığa karşı hassas olduğu için dikkatli olmalı” ifadelerini kullanan Boztaş, hastalarda en fazla görülen üç bulgunun; ateş, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri olduğunu söyledi.

Hastalığının aslında bir hayvan hastalığı olduğunu aktaran İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, “M-çiçeği virüsü normalde bazı Afrika ülkelerinin kırsal, ormanlık bölgelerinde yaşayan vahşi küçük kemirgenler ve maymunlar gibi hayvanlarda bulunuyor. Fakat yoksulluk, sürekli göç zorunluluğu, iç savaşlar, küresel ısınma gibi nedenlerle bu vahşi yaşamın olduğu bölgelere giren ve hatta bu hayvanları öldürüp, kesip yemek zorunda kalan Afrikalılara bulaşmıştır. M-çiçeği virüsünü, ilk kez 1958 yılında Danimarkalı bilim insanları; ciltlerinde çok sayıda içi su dolu yaraları olan maymunları incelerken tespit etti. Maymun çiçeği virüsü (MÇV) tespit edilen ilk kişi ise 1970 yılında Kongolu 9 aylık bir çocuktu ve ilk insandan insana bulaş 2017 yılında gerçekleşti” dedi.

A101 market 19 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli Aldın Aldın aktüel indirimlerinde neler var? A101 market 19-25 Eylül 2024 indirim kataloğu yayımlandı! El Nino bitti, La Nina dönemi geliyor! Türkiye donacak Keskin hafızaya sahip olmanın sırrı 5 baharat - İbn-i Sina asırlar önce önerdi! Yaşam süresi en uzun olan iller açıklandı ; Özellikle kadınlar buraları tercih ediyor Alman otomotiv gözdesi iflas etti ; Otomobil markaları için parça üretiyordu