Uçak kabinleri neden basınçlandırılır? Kabin basıncı düşerse ne olur?

İster devasa bir Airbus A380'de, isterseniz daha küçük bir uçakla uçuyor olun, mutlaka her uçağın kabin basıncı vardır. Bazı askeri uçaklar haricindeki tüm uçaklarda kabin basıncı bulunmaktadır. Kabin basıncı, uçak tasarımının ayrılmaz bir parçasıdır. Peki, kabin neden basınçlandırılır? İşte detaylar…

Kabinler neden basınçlandırılır?

 Deniz seviyesinden yukarı çıktıkça basınç azalır. Uçakların yol aldığı irtifalardaki basınç seviyesi bir insanın hayatta kalabilmesi için uygun değildir. Yüksek irtifalarda hayatta kalabilmek için oksijen miktarının bir şekilde artırılması gerekir. Bu nedenle yerden 10 bin metre yüksekte sağlıklı bir şekilde seyahat edebilmek için uçakların kabini basınçlandırılır. Uçağın gövdesi de içten dışa doğru olan basınç farklılıklarına oldukça dayanıklı uzun bir tüp şeklinde tasarlanır. Kabine sürekli taze hava göndererek kabindeki basıncın artması sağlanır.

Un kurabiyesinin ağızda eriyip dağılmasını sağlıyor; 38 yıllık pasta ustası tavsiye etti 47 yıllık Antalyalı kabzımal depoda kullandığı yöntemi açıkladı: Mandalinalar aylarca taze kalıyor Telefonlar bizi dinliyor mu? Güvenlik uzmanlarının önerdiği 4 püf nokta. Bunlara dikkat edin! Kuru göz sendromu! Uzmanlar açıkladı: Kuru göz sendromunun 8 nedeni Kararmış ocak gözlerini ilk günkü gibi temizliyor; Ovalamadan bile kirler akıp gidiyor Bilim insanları uyardı, 30 milyon kişi hayatını kaybedebilir: Felaket senaryosu yaklaşıyor