Tatil rotanızı değiştirecek güzellikte 10 antik kent: Denizin ve tarihin buluşması

9- Sidyma / Seydikemer

Sidyma Antik Kenti’nin günümüze ulaşan kalıntıları Roma dönemine ait. Ancak buradaki yazıtlar ve ele geçen sikkeler kentin tarihini MÖ 1. yüzyıldan daha eskiye götürüyor. Kent, Roma döneminde büyük bir gelişme göstermiş ve bu durum Bizans Dönemi’nde devam etmiş.

Sidyma akropolü, Dodurga Mahallesi’nin kuzeyinde iki bölümlü bir tepede bulunuyor. Tepenin güneydoğusunda 365 metre uzunluğunda ve yerin konumuna göre 3 metreye yükselen duvarlarla akropol çevrilmiş. Doğuda polygonal biçimde bir kapı ile gözetleme kulesi dikkat çekiyor. Biraz ileride geç dönemde yapılmış bir tiyatro bulunuyor. Akropolün kuzey eteğindeki kalıntıların ne olduğu anlaşılamamakla beraber büyük olasılıkla Lykia mezar anıtları. Ayrıca bölgede birçok anıtsal kral mezarı bulunuyor.

Köyün ortasındaki, bugün çok iyi korunmuş durumda olan ve sütunları ayakta duran Stoa, İmparator Claudius zamanında (MS 41- 54) yapılmış. Onun hemen yanı başındaki 9 metre uzunluğunda Artemis Mabedi de yine aynı döneme ait. Mahallenin girişinde, yalnızca kemerleri ayakta kalabilmiş hamam ve kilise kalıntıları da dikkati çekiyor.

A101 market 21-27 Eylül 2024 aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! Tarhana çorbasının topaklanmasını önleyen tüyo ; Uşaklı köylüler böyle yapıyor Astrolojideki en mutlu 3 burç ; Her şey ters gitse de yüzleri gülüyor İkinci el araç piyasasını yönlendiren iller; İşte ikinci elde en çok otomobil satılan iller listesi! Turkcell, Vodafone, Türk Telekom… Fiyatlar tavan yaptı! En ucuz operatör tarifeleri açıklandı Vize istemeyen ülkeler ucuz tatilcilerin rotası ; Valizini alan kimlikle sınırdan geçiyor