Tatil rotanızı değiştirecek güzellikte 10 antik kent: Denizin ve tarihin buluşması

5- Knidos / Datça

Antik dönemin ünlü merkezlerinden Kos ile Rodos adaları arasında kurulan Knidos, Karya bölgesinin en önemli merkezlerinden biri ve Halikarnassos’tan sonra bilinen ikinci bir Dor kenti. Peleponnes’ten gelen Dorlar, Rodos ve Kos yerleşimlerinden kısa bir süre sonra Knidos kentini kurmuşlar.

Şehir dar bir kara parçasıyla deve boynu ya da Kap Krio olarak adlandırılan adacıkla birleşmiş. Bunun sonucunda oluşan iki koya birer liman yapılmış, bunlardan batıdaki savaş gemileri, doğudaki ise ticaret gemileri tarafından kullanılmış. Knidos, ticareti çok gelişmiş bir merkez. Şaraplarıyla ünlü kent, aynı zamanda ürettiği şarapların ihracatını da yapmış.

Kentin hem anakara hem de ada kısmı iki yamaç üzerine yerleştirilmiş. Anakara kısmında, akropol ve kenti çevreleyen sur duvarları bulunuyor. Şehrin doğusunda ünlü Demeter Kutsal Alanı ve büyük tiyatro yer alıyor. Bu tiyatro, kente hâkim bir mevkide olup taşları Dolmabahçe Sarayı’nın yapımında ve Kahire’de Mehmet Ali Paşa’nın sarayı ile camisinde kullanılmak üzere sökülerek kentten taşınmış. Günümüzde ise tiyatrodan geriye sadece duvar kalıntıları kalmış.

Kentin çeşitli yerlerinde bilinen 7 adet kilise mevcut. Demeter Kutsal Alanı, Afrodit Tapınağı, Dionysos Tapınağı gibi yapıların kalıntıları bulunuyor.

A101 market 21-27 Eylül 2024 aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! Meteoroloji ve AFAD'dan peş peşe uyarılar Citroen ikinci el piyasasına meydan okuyor; Tüm modellere sıfır faizle kredi geliyor 21 Eylül 2024 cumartesi çeyrek altın ve gram altın alış-satış fiyatları! Yumuş yumuş oluyor + Evde ekonomik pastane simidi nasıl hazırlanır? Cuma günleri resmi tatil mi oluyor? Birçok kişi cevabını merak ediyordu, öğrenciler heyecanlandı