Kelebek Hastalığı (Lupus) nedir? Kelebek Hastalığı (Lupus) belirtileri nelerdir?

·         Sindirim sistemi tutulumu ve pankreatit nedeniyle sindirim problemleri sıktır.

·         Göğüs ağrısı gibi akciğer ya da kalp zarında iltihaplanma bulguları vardır. Akciğer zarları arasında sıvı birikimi ve iltihaplanma olduğunda nefesle artan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar. Kalp zarı iltihaplanmasına ise perikardit denir ve lupusta sıktır.

·         Akciğer dokusunda iltihaplanma neticesinde zatürre gelişir.

·         Lenf nodları, dalak ve karaciğerde büyüme vardır.

·         Periton adı verilen karın zarı iltihaplandığı için karın ağrısı görülür.

·         Saçlarda bölgesel saç dökülmesi olabilir ve genellikle bu dökülen saçların yerine yenileri gelmez.

·         Parmak uçlarında soğukta ortaya çıkan beyaz ve mor renk değişiminin olduğu raynaud sendromu önemli bir bulgudur.

·         Hem büyük, hem de küçük eklemlerde artralji yani eklem ağrısı vardır. Ağrı özellikle sabahları daha belirgindir. Bazı hastalarda artrit yani eklem iltihabına bağlı şişme, kızarma ve ısı artışı da görülür.

·         Kaslarda ağrı ve iltihaplanma gelişir.

·         Böbrek tutulumu hastaların %70’inde görülür. Bu kişilerde idrarda kan ve protein tespit edilir. Dokularda sıvı tutulumuna bağlı ödem gelişir. Ağır vakalarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilen böbrek iltihabı görülebilir.

Meşhur sokak lezzetleri restoranı iflas etti ; 15 şube hariç hepsi kapanıyor Solan çiçekleri çıldırtan kür ; Aspirinden daha etkili oluyor WhatsApp'tan kapsam dışı kararı! Herkesi yakından ilgilendiriyor - 19 telefon modelinde çalışmayacak TÜİK verileri açıkladı: Türkiye’nin en zengin ili belli oldu! Zirvedeki il şaşırttı BİM market 20-26 Eylül 2024 indirim kataloğu yayımlandı! Forbes açıkladı: İşte dünyanın en iyi 50 oteli! Türkiye büyük hayal kırıklığına uğradı