Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) nedir? GSYİH nasıl hesaplanır?

Gelir yöntemi

GSYİH’nın hesaplanmasında kullanılan ikinci yöntem, gelir yöntemi veya diğer adıyla faktör gelirleri yöntemidir. Üretim, mal ve hizmet meydana getirebilmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi olduğuna göre, yaratılan gelirin değerine bu faktörlere yapılan ödemeler toplamından da ulaşılabilir. Üretim faktörleri; emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimcilik olmak üzere dört temel gruba ayrılır. Bu dört üretim faktörüne yapılan ödemeler sırasıyla; ücret, faiz, rant ve kar olarak tanımlanır. Bu gelirlerin toplanmasıyla elde edilen GSYİH, gelir yöntemi ile GSYİH olacaktır.

GSYİH = Ücret + Faiz + Rant + Kar

Öte yandan; vergi kaçağının fazla olduğu ya da geniş bir kesimin vergi beyannamesi vermediği az gelişmiş ülkelerde, gelir yöntemi ile GSYİH’nın hesaplanabilmesi zordur.

34 senelik servis ustası açıkladı : Çamaşır makinesine 1 bardak eklendiğinde fişek gibi çalıştırıyor Valizini toplayan İstanbullu bu ilçelerden kaçıyor : İşte en çok tercih edilen yerler Sur canisi Semih Çelik odasının fotoğrafları ortaya çıktı! İşte evinden çıkanlar... Hakem Elif Karaarslan kimdir? Orhan Erdemir Elif Karaarslan olayı ne, kaç yaşında? Bunlara dikkat etmiyoruz. Fişi prize takarken artık iki kere düşüneceksiniz! Uzmanlar uyardı Tarım Kredi Kooperatif Market 05-18 Ekim 2024 indirim kataloğu yayımlandı!