Heyecan veren keşif: 2 bin yıllık 13 satırlık sporcu yazıtı bulundu

"13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz"

2018 yılından itibaren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bakanlık ve Selçuk Üniversitesi adına antik kentte kazı çalışmaları yürüttüklerini hatırlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, şunları söyledi:
"2024 yılında 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında Anemurium Antik Kenti'nde Merkez A Yapısı, Liman Hamamı ve kentin farklı alanlarında kazılar yürüttük. Liman Hamamı geçen yılda olduğu gibi bu sene de bize çok önemli buluntular verdi, bilgiler sundu. Geçen yıl buradan bir sağlık tanrıçası heykeli bulmuştuk, bu sene de sporcuya ait bir yazıt bulduk. Yaklaşık 120 santim yüksekliğinde 50 santim genişliğindeki bir altar, sunak yada heykel kaidesi diyebileceğimiz bir arkeolojik materyalin üzerinde 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz. Önemli olan da bu yazıtın üzerinde yarışmayı düzenleyen kişi, ödül alan kişi ve yarışmanın hangi kategoride olduğunu biliyoruz. Burada Milattan Sonra 2. yüzyılda yaşamış 'Flavianus' adında biri kendi adına her 5 yılda bir yarışma düzenliyor. Ve ikinci defa düzenlenen bu yarışmada güreş müsabakasında 'Kaikilianos' adlı bir sporcunun yetişkin kategorisinde şampiyon olduğunu öğreniyoruz. Bu sporcu sadece ödül almakla kalmamış. Bu sporcu o kadar önemli ki onun adına bir onurlandırma yazıtı hazırlanmış. Bu yazıtın üzerinde muhtemel sporcunun heykeli bulunmaktaydı. Belki de bu kişi başka yerlere de gidip müsabakalara katılmış ve yarışmalar kazanıp ödül almış olmalı."

1 ay içinde 2 kez aynı hastalığa yakalanmıştı! Vural Çelik neden öldü, hastalığı neydi? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinde heyecanlandıran gelişme: Beklenen açıklama geldi Elden kira verme dönemi sona erdi: Ödemeler nasıl yapılacak? Cezası ne kadar? Tarihin en uzun ömürlü 7 imparatorluğu * Dünyanın yüzde 8’inden fazlasına hükmetmişler Şifasını duyan akın ediyor ; Egzamaya iyi geliyor Sağanak ve kar yağışına dikkat!