Yüzen adalarıyla bilinen Ladik Gölü, çöl oluyor: Su 1 metrenin altına geriledi

"Büyük bir felaketle sonuçlanabilir, göl bütünüyle kuruyabilir"

Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi:
"Lâdik Gölü deniz seviyesinden yaklaşık 900 m yüksekte. Karadeniz sahiline göre daha az nemli olması, hemen gerisinde Akdağ'ın hem kış turizm merkezi hem yazın yaylalarıyla ayrı bir çekicilik taşıması, Lâdik kasabası gibi tarihi bir yerleşmenin hemen yakınında, Lâdik-Taşova güzergâhı üzerinde anayol üzerinde bulunması gibi çekiciliklerle yine son yıllarda turizm sektöründe de öne çıkmaya başlamış, çevresindeki turistik tesis sayısı artmaya başlamıştı.

Lâdik Gölü'nü besleyen ana kaynaklar Akdağ çıkışlı olup bu sular günümüzde ticari şirketler tarafından şişelenerek satıldığı için gölün beslenmesi bu kesimlerde neredeyse sıfıra yaklaşmıştır. Hemen doğusundaki Destek Boğazı yörede su bölümü çizgisini oluşturmakta, bu yüzden Lâdik Gölü doğu tarafından beslenememektedir. Çevredeki küçük diğer dereler de gölü beslemekte yetersiz kaldıkları gibi, ani sağanak yağışlar sonucu taşıdıkları bol alüvyonlarla göl tabanını doldurarak gölün daha da sığlaşmasına sebep olmaktadırlar.

Batıda, gölün ayak kısmında DSİ'nin bir regülatörü vardır. Bu regülatör ile Lâdik Gölü suları Tersakan Çayı üzerinden Merzifon'daki Yedikır Barajı'nın yedek su rezervuarı işlevini görmektedir. Kurak mevsimlerde Suluova'nın tarımsal sulama suyu ihtiyacı Yedikır Barajı'ndan, Yedikır'ın yedek su ihtiyacı da Ladik Gölü'nden karşılanmaktadır. Bu regülatörle göl sularının seviyesi yüksek tutulabilir fakat bu durumda tarımsal sulama etkilenmektedir.

Son yıllarda Akdağ'ın yeterince kar yağışı görmemesi dağlık alan ekosistemini de bozmuş, bu alandan sızarak veya akarak gelen suların miktarını azaltmıştır. Bu da yetmezmiş gibi, Akdağ'dan kaynağını alan suların çok büyük kısmı kontrol altına alınıp içme suyu olarak şişelenip satıldığı ve işin içine su ticareti girdiği için bu kaynaklardan gölün beslenmesi de artık neredeyse imkânsızdır. Görüldüğü gibi Lâdik Gölü havzası büyük bir ekosistemdir ve birbiri ile ilişkili çok sayıda faktör Lâdik Gölü'nü etkilemektedir.

Bu süreçte artan kuraklık ve göl seviyesindeki değişim büyük bir felaketle sonuçlanabilir, göl bütünüyle kuruyabilir. Gölün gelir gider dengesini gözetecek yakın ve uzak vadeli iyileştirici ve sürdürülebilir projelere, havza yönetim modellerine ihtiyaç vardır. Ancak bunlar yapılır, göl havzasına bir bütünün parçaları gibi bakılır, ona göre bir yönetim planı uygulanırsa göl kurtulabilir ve gelecek nesillere ulaşabilir."

Türkiye'den listeye girdi, dünyanın en iyisi seçildi. Sadece 600 kişi yaşıyor Altın yatırımcıları, dikkat! İslam Memiş uyardı: "Aralık ayında bu fiyatlar çok aranır" 48 yıllık ev yemekleri ustası kalem gibi çıkan sarmanın sırrını paylaştı: İncecik oluyor dağılmıyor Kediler neden salatalıktan korkar? Sebebini öğrenince sinirleriniz bozulacak. Yalancı browni kekin garantili tarifi. Kıvamı ve lezzeti asla şaşmıyor Türkiye peşini bırakmıyor: Eurofighter Typhoon'un özellikleri ve avantajları