Türkiye Cumhuriyeti 98 yaşında: Mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır

29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı. Cumhuriyet'in ilanı "Yaşasın Cumhuriyet" sesleri ve alkışlarla karşılandı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Kürsüye gelen Mustafa Kemal Paşa, yaptığı konuşmasını, "Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır." sözü ile bitirdi.

24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanarak yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edildi.

İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanmasından 2 ay sonra 13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye'nin hükümet merkezi oldu. Artık mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması, yeni devletin başkanının seçilmesi gerekiyordu.

O güne kadar Devlet Başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak Mustafa Kemal Paşa tarafından yürütülmüştü. Diğer taraftan bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması'nın onayı için Türkiye'deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyordu.

27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyetinin istifası ve Meclis'in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna acil bir çözüm gerektirdi.

Meteoroloji'den 16 il için sarı kodlu uyarı! Sıcaklıkta ani düşüş yaşanacak Ünlü salça fabrikası fare görüntüleri şok etti | Salça fabrikası kapatıldı mı? Mutfaktaki balık kokusunu anında yok ediyor ; Karadenizli kadınlar bunu hiç söylememişti İstanbul'da kira fiyatları uçuşa geçti: İşte ilçe ilçe ortalama kiralar... 29 Eylül güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları... Patateslerin filizlenmesini önlüyor ; Nevşehirli köylülerin uyguladığı taktik