Marmara Denizi'nde tehlikeli gelişme

28 metre kritik seviye

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Dursun da ölçüm yaptıkları istasyonlarda benzer veriler elde ettiklerini dile getirdi.

Dursun, "Özellikle 28 metre civarında oksijenin minimum seviyede, litrede 1 ila 1,5 miligram olduğunu gördük. Bu ilk verilerle tek başına değerlendirebileceğimiz bir şey değil. Aldığımız klorofil, besin ağı ve fitoplanktonla bu oksijen seviyesine hangi faktörler neden olabiliyor, bunun yanıtını analizler sonrası vermemiz mümkün. Bizim denizlerde en düşük oksijen seviyesi olarak litrede 5 miligram bir seviyemiz var, bizim ölçtüğümüz değerler ise litrede 1,5 miligram. Bunları karşılaştıracak olursak bir riskin varlığından söz etmemiz mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Oksijenin deniz canlıları için yaşam kaynağı olduğuna işaret eden Dursun, şunları kaydetti:

"Denizlerdeki oksijenin temel üreticileri fitoplankton dediğimiz mikroskobik canlılar. Seferimizde bunların üzerine araştırmalar yapıyor, oldukları maksimum derinliklerde örneklemeler yapıp bunların hangi türler olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Oksijen düşüklüğü fitoplanktonla beslenen canlılar, diğer balıklar ve memelilere kadar bir zincir oluşturduğu için tüm ekolojik seviyede olumsuz sonuçları olacaktır."

Alanların yolu sürekli sanayiye düşüyor! En çok arızalanan arabalar açıklandı Chery fiyat listelerini altüst etti ; İkinci el otomobilde fiyat düşürecek kampanya SUV'lar yine rakipsiz! Türkiye'de en çok satılan 10 SUV marka ve modeli belli oldu Balıkçılardan beklenen tavsiye geldi; İşte Ekim ayında tüketilmesi gereken 8 balık Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmasının detayları belli oldu 1 damlası bile aspiratördeki yağı anında söküyor ; Filtreye zarar da vermiyor