Depremde sismik izolatörler hayat kurtardı

"Binalar kütle halinde yanal hareket kabiliyetine sahip"

Bursa Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Engin Ertek, kurumun 3,5 yılı aşkın süredir hizmet verdiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından insanların yaşadıkları evlerin ve çalıştıkları ortamların depreme dayanıklılığını sorgulamaya başladığını belirten Ertek, Bursa Şehir Hastanesi'nin 859 sismik izolatör üzerine kurulduğunu dile getirdi.
Binaların kütle halinde yanal hareket kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Ertek, şöyle konuştu:

"Sadece inşai yapı olarak değil, içinde bulunan tüm elektrik, mekanik tesisatlar da deprem anında, sarsıntı anında çevreye zarar vermemesi için kondansatör ve sismik kelepçelerle desteklenmektedir. Ayrıca hastanemizde elektrik, su, doğal gaz gibi ihtiyaçların karşılandığı altyapıların bağlantı noktaları da bu tür afetlere karşı elastikiyet yeteneğiyle direnç kabiliyetine sahiptir. Hastanemiz, şebeke kaynaklı elektrik kesintilerinde dahi bünyesinde bulunan jeneratör gücüyle ihtiyacını karşılayabilme yeteneğine sahiptir. Deprem anında ve sonrasında ameliyathane, yoğun bakım, acil servis gibi hizmetler kesintisiz bir şekilde sürdürebiliyor. Burası çalışanların sarsıntıyı en az şekilde hissettiği, hizmetin durmadığı, devam ettiği bir hastane modelidir."
Ertek, 621 metrekarelik iki sığınak ile acil servisin altında 186 yataklı medikal sığınak alanının da bulunduğunu bildirerek, bu sağlık üssünün olası depremlere hazırlıklı olduğunu sözlerine ekledi.

Un kurabiyesinin ağızda eriyip dağılmasını sağlıyor; 38 yıllık pasta ustası tavsiye etti Telefonlar bizi dinliyor mu? Güvenlik uzmanlarının önerdiği 4 püf nokta. Bunlara dikkat edin! Kararmış ocak gözlerini ilk günkü gibi temizliyor; Ovalamadan bile kirler akıp gidiyor Tarihte bugün: 23 Kasım MasterChef jumbo karides tarifi! Jumbo karides nasıl yapılır? Bilim insanları uyardı, 30 milyon kişi hayatını kaybedebilir: Felaket senaryosu yaklaşıyor