Phillips eğrisi nedir? Phillips eğrisi geçerliliğini yitirdi mi?

Phillips eğrisi, enflasyon ve işsizlik oranı arasındaki ters yönlü ilişkiyi açıklayan tek denklemli bir eğridir. 1958 yılında William Phillips tarafından bulunan ve o günden itibaren merkez bankası politikalarına faiz oranları konusunda rehberlik eden bu eğrinin son dönemde işlevini yitirmesi ekonomistleri hüsrana uğrattı.

Phillips eğrisi

 Parasal ücretlerle işsizlik oranı arasındaki ilişki iktisatçı Phillips tarafından incelenmiştir. Philips eğrisi olarak ifade edilen negatif eğimli eğri, işsizlik oranı ile enflasyon oranı arasında bir değiş tokuş olduğunu ve dolayısıyla da daha yüksek bir enflasyon oranı karşılığında işsizliği azaltmak ya da tam tersini yapmanın mümkün olduğunu ifade etmektedir.

Dev restoran zinciri finansman bulamazsa iflasını açıklayacak! Türkiye'deki şubelerini kapattı Kış günleri için nefes kesen rotalar ; İstanbul’un yanı başında – Fazla kişi bilmiyor MasterChef ıslak hamburger tarifi! Islak hamburger nasıl yapılır? Yeni Çinli Chery’i tahtından etti ; 500.000 TL kampanya fiyatıyla yeni marka geliyor MasterChef İzmir bombası tarifi! Enfes İzmir bombası nasıl yapılır? Benzin ve motorine indirim geldi, tablo değişti: İşte güncel fiyatlar