"Enflasyon, her zaman ve her yerde parasal bir olgudur!" Monetarizm nedir?

Monetarizm ya da diğer adıyla parasalcılık, üretim fiyatlarının belirlenmesinde en önemli faktörün “para” olduğunu savunan çağdaş iktisadi düşüncedir. Peki, monetarizm hangi ekonomist tarafından geliştirilmiştir? Monetarizmin temel ilkeleri nelerdir? İşte, monetarizme dair detaylar…

Monetarizm

1929 Buhranı sonucu eksik istihdama yönelik açıklamaları ile ün kazanmış olan Keynesyen ekonomi 1940’lı yıllardan itibaren eleştirilmeye başlanmıştır. Özellikle Chicago Üniversitesi mensubu ekonomistlerden Milton Friedman ve çevresindeki ekonomistlerin alternatif görüşleri, 1970’lerde ortaya çıkan stagflasyon krizinin Keynesci politikalarla çözümlenememesi durumunda yükselişe geçerek ekonomideki Monetarizm-Keynesyen ekonomi tartışmalarını doğurmuştur. Monetarizm, Keynesyen teorinin parayı ve fiyatlar genel seviyesindeki değişiklikleri ihmal eden analizlerine tepki olarak doğmuştur.

TRT 1 yayın sorunu nasıl çözülür? Memur zammı kesinleşti, kıdem tazminatı tavanı belli oldu Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? İşte öne çıkan gelişmeler Milli maç izleme yerleri nerede? Nispi (göreli) gelir hipotezi nedir?