BTC2.0: Ayı mı Boğa mı?
BTC2.0 Kripto para piyasasına yeni ve hızlı bir giriş yaparak, yatırımcısına “Bitcoin’i erken satın alma” iddiasını sundu. İnternet sitesinde yayımladıkları manifestolarında yatırımcısını “korkusuz askerler”; BTC2.0 ile erişeceklerini iddia ettikleri finansal özgürlüğü ise “Valhalaya açılan kapı” olarak tanımladılar.
Berfin Çipa |Berfin ÇİPA
Gün geçmiyor ki kripto para piyasasının geniş token ailesine bir yenisi daha eklenmesin… Henüz regüle olmayan ancak finans piyasalarına yeni soluk getiren bu sistem uzmanlarla ve doğru adımlarla ilerlediğinde kazanç sağlasa da; spekülasyonlar veya sağlam olmayan projeler yeni yatırımcılar için tatsız deneyimler yaşatabiliyor. Kripto Masası’nın amaçlarından biri de regüle olmayan bu alanda yatırımcıya finansal okuryazarlık deneyimi sunmak.
Malum enflasyon yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada aldı başını gitti. ABD’de Fed agresif faiz adımları ile enflasyonu dizginleme yoluna girse de Şeref Oğuz’un “cebimizdeki hırsız” olarak tanımladığı enflasyon; paramızı katlayamasak da koruma ve park etme yollarını aramamıza ve yatırım araçlarıyla daha sıkı fıkı olmamıza vesile oldu. Bu gaye ile yola çıkılınca yeni ve heyecanlı yatırımcılar bazı spekülatif haberlerden ve projelerden etkilenebiliyor. Kripto Masası’nda daha önce konuştuğumuz PEPE’nin ardından son günlerde Google Trend’lerde popüler Meme Coin’in tahtını sallayan yeni bir proje çıktı: BTC2.0… Gelin bu hafta bu proje neymiş ne değilmiş uzmanlarla konuşalım.
BTC2.0 NEDİR?
Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak BTC2.0’ı; “Etkileyici bir isim ile kripto para piyasasına giriş yapan yeni bir proje. Ekip de bir hayli heyecanlı ve ilginç. Yayımladıkları manifesto içeriklerinde hem mitolojik hikayelerden feyz alarak refah diyarı Valhalla’ya açılan kapı olduklarını hem de kripto para piyasasında kaybolduğunu iddia ettikleri neşeyi “Make Bitcoin Fun Again” (Bitcoin’i Tekrar Eğlenceli Hale Getirelim) sloganı ile politik bir espri ile de geri getirebileceklerini düşünüyorlar” şeklinde anlattı.
BITCOIN ALIMI İÇİN İKİNCİ ŞANS İDDİASI
Topluluğun manifestolarını yayımladıkları internet sitesine bakıldığında önemli bir iddia göze çarpıyor; “BTC2.0 ikinci bir şans sunuyor: Bitcoin'i erken satın alma şansı! Şimdi, bizi Valhalla'ya götüren bir yolculuğa çıkarak bu fırsatı değerlendiriyoruz!”
Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es kesin bir şekilde bu iddiaya katılmadığını söyledi ve ekledi; “Kesinlikle katılmıyorum çünkü Bitcoin’in 2.0’ının çıkmış olması için 1.0’ının bazı konularda yetersiz kalması lazım. Bitcoin’in yetersiz kaldığı konular elbette evet var, ölçeklenebilirlik veya işlem ücretleri gibi… Bitcoin 2.0 gibi ortaya çıkan projeler yeni yatırımcının aklını çelmeye yönelik. Fiyatlarına baktığınızda çok düşük fiyatlamalar görürsünüz. Yeni yatırımcıda şu algı oluşturulmaya çalışılıyor: Bitcoin treni kaçtı 30 bin dolara geldi. Biz BTC 2.0 diye bir şey çıkardık, şuan fiyatı çok ucuz. Yarın öbür gün bunun fiyatı BTC’ye denk olursa biz de buraya az bir para atsak bile zengin oluruz. Ancak genelde ben yeni Bitcoin’im diye ortaya çıkan projelerin hemen hemen hepsinin büyük bir hüsran ile sonuçlandığını görüyoruz. Bugüne kadar bundan evvel ben yeni Bitcoin’im diye ortaya çıkan çok daha ağır toplar vardı. BitcoinCash gibi…
Ama bugün Bitcoin ile boy ölçüşecek seviyede değiller. Onların bile Bitcoin ile boy ölçüşemediği ortamda adı sanı duyulmamış, kimin çıkardığı belli olmayan veya olsa da ciddi bir ağırlık taşımayan kripto para ekosistemi içerisindeki projelerin Bitcoin karşısında bana göre hiçbir şansı yok yeni yatırımcının burada çok dikkatli olması lazım. Bir tane Bitcoin var ikinci bir Bitcoin’e piyasada yer yok”
Kripto Para Uzmanı Ozan Kara da BTC2.0’ın yalnızca güzel bir pazarlama ismi olduğunu ifade ederek; “BTC 2.0 ne ikinci bir Bitcoin alma şansı sunuyor ne de yeni bir teknoloji vadediyor. BTC 2.0 güzel bir pazarlama ismi. BTC 2.0, Bitcoin gibi bir blokzincir değil Ethereum üzerinde herkesin artık saniyeler içinde oluşturabileceği bir token. Bitcoin çıktıktan sonra onun farklarını veya aynı kod ile tekrar yaratımlarına şahit olduk. Buna en güzel iki örnek Litecoin ve Dogecoin. Litecoin, Bitcoin’inden 4 kat daha hızlı arzı 4 kat daha çok olan ve şuan 6.5 milyar dolar piyasa büyüklüğüne ulaşmış bir blokzincir. Yani güçlü veya zayıf bir argüman ve teknoloji sunmakta ve kendi madencilerini barındırmakta. Dogecoin ise BTC 2.0’a daha yakın olarak “Meme coin” olarak çıkmış ama toplum ve Elon Musk tarafından destek görerek kendi coini DOGE’un değerini piyasa kabul ettirdi. Dogecoin de bir blokzincir ve madencileri var. BTC 2.0’ın sunduğu tek argüman “Eğer biz bu tokena bir değer atfedersek bunun değeri olur”. Bu paranın felsefesini tartışmaya kadar uzayıp gidecek bir tartışma olabilir. Ama şu net cevabı vermek gerekir BTC 2.0’ın adı ve toplam üretim adedi dışında Bitcoin ile ilgisi yok” dedi.
GOOGLE TRENDLERDE 1 NUMARA HABERİ SPEKÜLASYON MU GERÇEK Mİ?
Yazının başında bahsettiğim finansal özgürlük gayesi ve yatırımcının “1’i 10 yapma” arzusu yeni projelere karşı iştah kabarmasının en önemli itici gücü. Tam da bu yumuşak karından ortaya çıkan bir projenin yatırımcının radarına takılmasından doğal ne olabilir? Es bunun bir gerilla marketing olabileceğine dikkat çekti; “Bu haberleri spekülasyon olarak tanımlayabiliriz. Aramalarda bir numara olmanın farklı yolları var, reklam çıkıp veya botlarla bir numaraya yerleşebilirsiniz. Bu tarz projeler genelde bu tarz yöntemlerle dikkat çekmeyi çok seviyorlar. Arama motorları olsun, sosyal medya platformları olsun… Anlık olarak bir numaraya yerleşip gerilla marketing dediğimiz pazarlama yöntemine başvuruyorlar. Ancak bu yöntem sizi Bitcoin’in yerine koymaz. Ben bundan sonraki süreçte Bitcoin’in yerine farklı bir projenin geleceğini düşünmüyorum”
Yorak’ın konuya ilişkin yorumu ise şu şekilde; “Bitcoin ile benzer teknik altyapıya sahip olan BTC 2.0, 21 milyon adet ile sınırlı bir arza sahip. Şu sıralar piyasa değeri yaklaşık 4 milyon dolar civarlarında. 24 saatlik hacimleri de 1 milyon dolara yakın. Piyasada bu varlığa görece bir ilgi var. Nitekim Google aramalarında da son dönemde oldukça popüler olan PEPE’yi geçmiş durumda. Bilindiği gibi PEPE son dönemde en çok ilgi gösterilen ve popüler olan bir Meme coin. Piyasa oyuncuları arasında konuşulan konu ise BTC 2.0’ın da PEPE benzeri bir ilgiye maruz kalıp, birçok köklü kripto para borsasında listelenme ihtimali. Bunun gerçekleşme ihtimali elbette var ancak Meme coinlerin arkasında genellikle güçlü teknolojik gelişmeler veya bir soruna çözüm olacak projeler bulunmadığından, fiyat seviyesinin yükselme ihtimalini tahmin etmek zorlaşıyor”
Kara; “2.0 tanımı nerden geliyor bunu bilmek lazım. Yani neden BTC V2 veya NewBTC değil? Çünkü şu an “2.0” tanımı popüler. Ethereum 2.0 ile Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçti. Bu blokzincir tarihindeki en önemli gelişmelerden bir tanesiydi. Daha sonra başka bir blokzincir Atom 2.0 önerildi, şimdi de Polygon 2.0 güncellemesi Polygon ekosistemi tarafından tartışılıyor. Bu blokzincirlerin hepsi gerçekten 2.0. Ama BTC 2.0, Bitcoin ile bir bağlantısı olmadığı için sadece şuan blokzincir ekosistemindeki bu 2.0 ününden yararlanmak istemekte gibi duruyor. Bunu da arama sonuçlarına bakarak başarmış diyebiliriz. Peki bu pump’a neden olur mu? Meme coin veya tokenlar aslında birer pazarlama ürünleridir. O yüzden ünü artıkça fiyatında artış görmemiz muhtemel. Şu an fiyatlamalar, bu tokenın bBtcoin ile alakasız olduğu bilgisi yayıldıkça düşüş trendine geçtiğini gösteriyor. Ancak uluslararası bir borsa tarafından listelenmesi ile fiyat da ciddi bir artış görülebilir. Bu durum çok geçici olacaktır. Bunun yanında isim olarak bitcoini taklit etmesi ve bir değer önerisinin olmaması fiyatı hareket ettirecek bir borsada listeleneceği düşünmüyorum” dedi.
BTC2.0’IN HİKAYESİ BUNDAN SONRA NASIL ŞEKİLLENİR?
Kara coine ilişkin beklentilerini şu şekilde anlattı; “Piyasada her kesimden kişinin Bitcoin’i kaçırdık bunu kaçırmayalım düşüncesi, bazı borsaların bu tokenı listelemesi fiyatın sert yukarı gitmesine neden oldu. Ancak şu an fiyat bu yazı yazılırken 15 cent’lere kadar geriledi. Grafik olarak değil ama BTC 2.0 ile ilgili başka analitikleri paylaşmak isterim. Şuan token’ın yüzde 31’i merkezi bir borsanın cüzdanında. Yani her an satışa hazır halde bekliyor. Bu BTC 2.0’ın manifestosunda belirttiği gibi geleceğin değer saklama önerisine çok uzak bir durum. İlk Bitcoin sahipleri coinlerini yıllardır hareket ettirmedi. Sonradan alan yatırımcılar da Bitcoin’in gelecekte daha da değerleneceğini düşünerek soğuk cüzdanlarında saklıyorlar. BTC 2.0’ın ise çoğu merkezi bir borsada, yüzde 14’ü ise merkeziyetsiz borsa olan UNISWAP’ta likidite olarak tutuluyor. Şunu da eklemek isterim Uniswap en büyük merkeziyetsiz borsa olsa da herkes kendi tokenını burada listeleyebilir. Yani burada listelenmesi bu tokenın güvenli olduğu anlamına gelmez. BTC 2.0 balinalarının cüzdan hareketlerine baktığımızda scam veya meme token transferlerinin çok olduğunu söyleyebiliriz. 0xAF91…E434 BTC 2.0 yatırımcı PEPE token ile yatırımını katladığını cüzdan hareketlerinden görebiliriz. Aynı beklentiye BTC 2.0 için de sahip olduğunu düşünebiliriz. Şu an BTC 2.0 tokenı 2.688 ayrı cüzdanda saklanmakta. Bunların hepsini ayrı bir kişi olduğunu düşünsek bile bu sayı çok az. Token dağılımında ve kullanıcı sayılarında yukarı yönlü bir trend görmeden bu tokenın yüksek değerlere ulaşmasını beklemem”
“MARKETING ÇALIŞMASI YAPARLARSA FİYAT YUKARI GİDEBİLİR”
Oytun Es, “Seviyelere bakıldığında bile Bitcoin iddiasının ne kadar uzak olduğu ortada” yorumunu yaptı ama ekledi: Marketing ile fiyatta ivmelenme olabilir. Es, “Fazla borsada listeli olan bir projeden bahsetmiyoruz. Grafiğine baktığımızda ilk önce 1 dolar 20 centi görmüş şuan ise 0.19’dan fiyatlanmaya devam ediyor. Düşen bir trend içerisinde. Bu kadar manipülatif fiyat hareketi olan bir token için yorum yapmak gerçekten güç. Bu tarz projeler ilk çıktıklarında çok volatil olur. Tekrar marketing çalışması yapıp fiyatı yukarı yönlü etkileyebilirler. Ben yeni Bitcoin’im diyen bir proje; Bitcoin’in 30 bin dolar olduğu bir noktada 1 dolar bile değil… Bu açıdan bakınca bile projenin Bitcoin’den ne kadar uzak bir yerde konumlandığı net şekilde görülebilir”
YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kara: Bu tür tokenlar insanların riske atabilecekleri yatırımları kovalarlar. BTC 2.0 kurucuları da bunu kendi sitelerinde de çok net ifade etmişler. Piyango bileti gibi yaklaşıp ufak yatırımı riske ederek kazanç olması durumunda hayat değiştirici getiri hayali bir yatırım değil şans oyunudur. Bunun için bir çok alternatif var zaten. Kripto paralar dünyasına uzak kişiler için bu piyasada regülasyon olmadığını ve bir çok potansiyel “tosuncuk” olduğunu unutmamak gerek. “Bitcoin 1 dolar bile değildi 60 bin dolar oldu” gibi söylemler bu “tosuncuk”ların avuçlarını kaşındırıyor. Piyango tokenlar yerine kendini ispat etmiş, ispat etmemiş olsa da bir değer sunan token ve coinleri takip etmekte fayda var.
Yorak: Ekibin bu aşamada fiyatın yükselmesi için listelenme sürecinde izleyeceği yol haritası önemli olacaktır. Biz, meme coin temalı kripto para projelerinin yatırım portföyü içerisinde küçük bir paya sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Volatilitenin yüksek olduğu, likiditenin ve hacimlerin genellikle düşük olduğu bu projeler yüksek risk barındırıyor. Elbette yatırım yapılabilir yeni bir proje ancak ihtiyatlı davranıp küçük bir pay ayırmakta ve kripto para portföyünün yüzde 5’inden fazlasını ayırmamakta fayda var.