Uysal: Dolarizasyonda azalış trendi devam edecek

Dolarizasyonda yüzde 56'dan yüzde 51 seviyelerine gelindiğini açıklayan TCMB Başkanı Uysal, "Ancak hala nispeten yüksek seviyede. Azalış trendi zamana yayılarak devam edecek" dedi. Uysal, koronavirüs etkilerini değerlendirmek içinse henüz çok erken olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Murat Uysal, dolarizasyonda mevcut seviyelerin hala yüksek olmakla birlikte, azalış trendinin zamana yayılarak devam edeceğini söyledi. Uysal, "2019 mayısına kıyasladığımızda toplam döviz mevduatları içerisinde gördüğümüz en yüksek yüzde 56'lar seviyesinden yüzde 51'lere doğru geldik. Ancak hala nispeten yüksek seviyede. Yatırımcıların TL tercihinin artmaya başladığını söyleyebiliriz. Altın, yatırımcılar açısından son dönemde tercih edilen bir enstrüman olmaya başladı, merkez bankaları için de bu geçerli, biz de toplam rezervlerimizdeki altın için adım atıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

"Kur, rekabetçi seviyede"

İhracat ve ithalat gelişmelerine bakıldığında kurun rekabetçi olduğunun tespitini yaptıklarını söyleyen Uysal, "MB’nin herhangi bir kur tahmini yok. Döviz kurundaki istikrarı önemsiyoruz. İstikrarın enflasyondaki iyileşmeye büyük katkı sağladığını geçtiğimiz yıl gördük" dedi.

Döviz kurundaki istikrarlı seyrin 2020 yılı içinde de devam etmesini beklediklerini ifade eden Uysal, "Beklenmedik koşullar, olası dış koşullarda MBolarak kurdaki istikrarı sağlayıcı gerekli tedbirleri alma imkanımız bulunuyor" dedi.

"Reel getiride hala pozitifiz"

Reel getirinin dinamik bir kavram olduğunu ve 2019 boyunca reel faizin "oldukça yüksek" olduğpnu belirten Uysal, "Geldiğimiz noktada bir miktar daha beklenen enflasyona odaklanarak bir miktar daha beklenen reel faizin öne çıktığını söyleyebilirim... Yılsonu tahminlerimize baktığımızda reel getiride pozitif taraftayız" dedi.

Kamu bankalarının döviz satışı

Gazetecilerin kamu bankalarının TCMB'nin rezervlerinden döviz satarak TL'yi koruyup korumadığı sorusuna ise "Kamu bankaları BDDK'nın pozisyon limitleri çerçevesinde işlem yapıyorlar" yanıtını verdi. "Kamu bankaları bazı dönemlerde döviz pozisyonlanmasında daha aktif" diyen Uysal, bu durumun 2020 içerisinde bankaların kendi pozisyon yönetimleri kapsamında devam edebileceğini söyledi. Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerinin faiz kararı alırken baskı yaratıp yaratmadığına ilişkin bir soruya ise enflasyondaki görünüme göre, veri odaklı karar aldıkları cevabını verdi.

"Gidişat TL kredilerde yüzde 20 civarında büyümeye işaret ediyor"

Kredi büyümesinde iyileşme yaşandığını kaydeden Uysal, "Bireysel tarafta başlayan bu hareketlenme ticari tarafa da yansımaya başladı, ağırlıklı TL olmak üzere. Gidişat 2020 yılı için TL kredilerde yüzde 20'ler civarında, yabancı kredilerde yatay bir seyir ve toplamda yüzde 15'in üzerinde büyümeye işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs etkilerini değerlendirmek için erken"

MB Başkanı Uysal, Çin'deki koronavirüsünün etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu, Çin'de salgın devam ederse öncelikle büyümeleri üzerinde bir etkisi olacağını, ticaret ve emtia fiyatları üzerinde etkisi olabileceğini ifade etti. Uysal gelişmeleri yakından takip ettiklerini, gerekirse ellerindeki araçlarla adım atma imkanı olduğunu bildirdi.

"Tahvil alımları sürecek"

Para politikasındaki operasyonel çerçeve için TCMB'nin "tahvil portföyüne ihtiyaç var" diyen Uysal, 2020 Para ve Kur Politikası metninde yapılan ve sabit miktardan bankanın analitik bilançosunun %5'i ile sınırlayan değişiklik için "bu çerçevede bakmak gerekir" dedi. "Yılın toplamında (devlet iç borçlanma senedi büyüklüğü) 32-33 milyar TL'lik bir rakama denk geliyor" diyen Uysal, makul bir çerçevede ve ölçülü şekilde bu işlemlere devam edeceklerini söyledi.

"Bazı birimlerimizi önden İstanbul'daki bir binaya taşıyoruz"

Merkez Bankasının İstanbul'a taşınması konusunda TCMB Başkanı Uysal, "Uzun zamandır gündemimizde. Bazı birimlerimizi önden İstanbul'daki bir binaya taşıyoruz" dedi.


MB'nin enflasyon tahmini değişmedi

Altın zeytin ilk kez görücüye çıktı! 300 dolardan satılıyor Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Bakan Yumaklı: Deprem bölgesi için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı Kredi ve kredi kartı borcu nasıl yapılandırılacak? İşte örnek ödeme tablosu İPA Başkanı Buğra Gökce: 784 bin kişi yasal takip altında İstanbullular dikkat! Hava bir anda soğuyacak, tarih belli oldu