S&P: Orta Avrupa bankaları otomobil sektöründeki çalkantılara dayanabilir

S&P Global, Avrupa'nın otomobil sektöründeki kargaşanın orta Avrupa ekonomisini vurabileceğini ve bankaların varlık kalitesine zarar verebileceğini, ancak kredi verenlerin otomotiv portföylerindeki strese dayanacak kadar güçlü olduğunu belirtti.

Haber Merkezi |

Avrupa'daki otomobil üreticileri, zayıf talep, yüksek maliyetler, Çin'den gelen rekabet ve elektrikli araçlara geçişin beklenenden daha yavaş olmasıyla mücadele ederken fabrika kapanışlarını ve büyük işten çıkarmaları duyurdu.

S&P'ye göre sektör, Orta Avrupa'nın ekonomik büyümesinin temel dayanağıdır ve bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5 ila yüzde 10'unu ve istihdamının yüzde 5'ini oluşturmakta.

“Orta ve Doğu Avrupa bankalarının otomotiv sektörüne doğrudan kredi riski, toplam kurumsal kredilerin yaklaşık yüzde 3-yüzde 5'i gibi nispeten düşük bir oranda olsa da önemli bir gerileme bölge ekonomisine ve bankaların varlık kalitesine zarar verebilir” diyen S&P, büyük otomobil üreticilerinin finansmanlarını banka kredilerinden sermaye piyasalarına doğru çeşitlendirmiş olmalarına rağmen, sektördeki şokların hala önemli zincirleme etkilere yol açabileceğini söyledi.

S&P, ABD'nin Avrupa otomobil ithalatına yönelik gümrük vergisi tehdidi, Avrupa Birliği'nde 2025'ten itibaren daha sıkı emisyon düzenlemeleri ve Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin yoğun rekabetinin ek zorluklar yaratabileceğini söyledi.

Otomotiv sektöründeki stresin devam etmesi, özellikle tedarikçilere yayılma potansiyeli nedeniyle ilave kredi kayıplarına yol açabilecek olsa da CEE bankalarının kazançlarının ve sermaye seviyelerinin mali darbeyi absorbe etmek için yeterince güçlü olduğuna inanıyoruz” dedi.

500 bin ve 1 milyon TL'lik konut kredisinin aylık ve toplam ödemesi ne kadar? Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Meta'dan işten çıkarma kararı İngiltere Merkez Bankası dijital pound kararını erteledi Aile Yılı desteklerinin şartları belli oldu Konut kredisinde son durum! İşte 1 milyon TL’nin güncel geri ödemesi...