Piyasalar Şimşek'in Londra temaslarını izliyor

Dolar/TL tarihi zirvesinde sınırlı yükselişini sürdürürken, Borsa İstanbul kapanış saatine doğru kayıplarını artırdı. Piyasalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da yatırımcı toplantılarında vereceği mesajlar izlenecek.

Haber Merkezi |

Dün, eylül ayı enflasyon verisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumu yakından takip eden piyasalarda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da yatırımcı toplantılarında vereceği mesajlar izlenecek.

Dolar, 27.67 TL'ye kadar yükseldi

Kademeli yükselişine devam eden dolar/TL, yeni güne 27.5500 seviyesinde başladı. PPK öncesi 27'nin altını test eden kur, dünkü işlemlerde Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saate uluslararası piyasalarda 27.9577 TL'ye kadar yükselerek zirvesini yeniledi. Bugün ise, sığ piyasada 27.6700 TL'ye kadar çıkan dolar, Türkiye piyasalarının kapanış saati olan 17.30 itibarıyla yüzde 0.48 artışla 27.5675 TL'de işlem gördü.

Euro da illikit işlemlerde 29,08 TL'ye kadar yükselirken, şu dakikalarda yüzde 0.72 primle 28.9834 TL'de bulunuyor.

Borsada negatif seyir

Dün, gün içi zirvesini 8562 puana taşıyan Borsa İstanbul, bugünü yüzde 2'nin üzerinde kayıpla tamamladı. Güne kazançla başlayan BIST 100 endeksi, sonrasında negatif tarafa geçti ve kapanış saatine doğru düşüşünü derinleştirdi. Endeks, günü yüzde 2,12 düşüşle 8333 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi ise kapanışta, yüzde 1,56 kayıpla 8536 puanda bulundu.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 8600 ve 8700 seviyesi direnç, 8500 ve 8400 puan destek konumunda bulunuyor. Uzmanlar, endekste 8400 puan üzerinde kalıcılık sağlanması halinde, yükseliş eğiliminin devam edeceğine dikkat çekiyor.

Erkan: Kuru tutma niyetimiz olsaydı, böyle artmazdı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yöneltilen sorulardan biri de döviz kuru oldu. Kura müdahaleye ilişkin sorular üzerine Erkan, "Kuru tutma gibi bir niyetimiz olsaydı göreve geldiğimizden sonra gördüğümüz kur artışları yaşanmazdı. Merkez Bankası, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alımı ya da satım alımı işlemlerini kesinlikle yapmamaktadır. Bizim kur hedefimiz yok. Dünyadaki bütün küresel merkez bankalarının yaptığı gibi spekülatif atak söz konusu olduğu zaman, aşırı oynaklığı engellemek adına yapılır ve bu da geldiğimizden beri minimal seviyededir." ifadesini kullandı.

Hazine protokolünü kullanmadıklarını kaydeden Erkan, KKM dönüşlerinde likiditeyi TCMB'nin sağlaması gerektiğini anlattı. Erkan, likiditeyi de şeffaf olmak adına bankalara doğrudan satışla gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlk yarıda TCMB 90, Hazine 60 milyar TL KKM desteği ödedi

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması çerçevesinde 2022'de yaklaşık 70 milyar lira ödeme yapıldığını söyleyen Erkan, Hazine ve Maliye Bakanlığında bu rakamın yaklaşık 90 milyar lira olduğunu bildirdi.

Erkan, "KKM için yapılan ödemelerin bilanço kesinleşmeden hele de bu kadar titiz ve çokça rakamlar üzerinde duran TCMB kurumu için denetimi tamamlanmadan açıklanması prensipte doğru değil. Her gün analitik bilançosu açıklanan TCMB'nin şeffaflığının sorgulanmasına yol açacak bir husus olmamalı. Bağlayıcı olmayacak şekilde, 2023'ün ilk yarısında, TCMB tarafından ödenen KKM desteği yaklaşık 90 milyar lira oldu. Hazine tarafında da bu 60 milyar lira." değerlendirmesinde bulundu.

Hastanede bebeklere alkol verildiği iddiası: Bir bebek öldü, 6'sı entübe Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar zamlanacak? İşte masadaki oran... Naci Görür, sosyal medyadan isyan etti: Söyleyen haddini bilmeli! Kimse ilk sırayı tahmin edemedi! Dünyanın en güçlü ve hızlı otomobilleri belli oldu Marmarabirlik zeytin alım fiyatlarını belirledi