Kritik süreçte dolar/TL’de ne bekleniyor?
Türkiye'ye yönelik AB ve ABD'den gelen haber akışı yakından izleniyor. Bugün sabah saatlerinde zayıf görünüm sergileyen TL, öğleden sonra bir miktar toparlandı. Peki, politik gelişmeler piyasalarda nasıl yorumlanıyor, uzmanlar DÜNYA'ya değerlendirdi.
Hüseyin Koyuncuoğlu |Haftayı yoğun bir gündemle kapatmaya hazırlanan yurt içi piyasalarda, döviz kurları hareketli seyir izliyor. Dolar/TL bugün 8 liranın üzerini test ederken, euro/TL 9,70 düzeyine yükseldi. Günün ikinci yarısıyla birlikte kurlarda bir miktar gevşeme yaşandı. Dolar/TL, saa 15:20 sularında 7,90'ın altına gerilerken euro/TL 9,56'ya kadar çekildi. Gün içi zirveler dolar/TL'de 8,0280', euro/TL'de ise 9,7363 olarak gerçekleşti.
AB Liderler zirvesinden gelen ilk açıklamalara göre Türkiye için şimdilik 'ağır bir yaptırım' söz konusu değil. Ancak, Doğu Akdeniz nedeniyle daha önce yaptırım uygulanan Türk şirketleri ve vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı tedbir listesine ek yapılmasına karar verildi. Bildiride, Mart 2021'e kadar ilişkilerin durumu ve diğer seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi.
Türkiye'den AB'ye tepki: Hukuka aykırı tutumu reddediyoruz
Dışişleri Bakanlığı tarafından ise "AB’nin büyük kesiminin benimsemediğini bildiğimiz AB Zirve Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan hukuka aykırı tutumu reddediyoruz" açıklaması yapıldı.
Bu arada ABD cephesinde ise resmi bir açıklama gelmese de Bloomberg'in haberine göre Trump, ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladı. Ancak yaptırımların neler olacağı henüz netlik kazanmış değil.
Piyasalar, haber akışını yorumlamaya çalışırken sabah ilk tepkiler sınırlı kaldı. Ancak ilerleyen saatlerde döviz kurları yeniden hareketlendi. Dolar/TL 8 liranın üzerine çıkarken euro/TL 9,70 düzeyine yükseldi.
Öte yandan günün önemli tek verisi olan cari işlemler hesabı beklentilerin üzerinde açık verdi. 150 milyon dolar civarı beklenen cari açık ekimde 273 milyon dolar olarak açıklandı. Böylece son 1 yıllık cari işlemler hesabı açığı ise 33,8 milyar dolar oldu.
PİYASALARIN GÖZÜ AB VE ABD İLİŞKİLERİNDE
Haftanın son günü itibarıyla oluşan yoğun gündemi ve piyasa tepkilerini piyasa uzmanlarına sorduk.
Dünya Gazetesi yazarı ve TOBB Öğretim Üyesi Atılım Murat:
Yerli yatırımcıların hareketlerini iyi gözlemek gerek
Dünya Gazetesi yazarı ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Atılım Murat, yaptırım gelişmeleri sonrasında piyasalardaki hareketliliği değerlendirirken yerli yatırımcıların hareketlerinin iyi gözlemlenmesi gerektiğini söyledi. Yurt dışı borsalarda işlemlerin artmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketin daha da belirginleşebileceğini belirten Murat, "Yabancı yatırımcıların hareketleri de önemli elbette ancak şu anda piyasada her fırsatta dolar almayı bekleyen bir grup yerli yatırımcı mevcut. Biz yabancılar geliyor diye sevinirken yerliler 1 ayda 10 milyar dolarlık alım yapmış. TL'ye güven kalmadığından yerliler düştükçe almaya devam ediyor. Hal böyle olunca da jeopolitik riskleri yorumlamak ve piyasa etkilerini analiz etmek daha karmaşık bir hal alıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik riskler hususuna da değinen Murat, "Bugün yaptırımları Trump imzalar, ocak ayında Biden ne diyecek diye bakarız. Mart ayında AB'den daha güçlü yaptırımlar konuşuluyor. Özetle, Türkiye'de ve dünyada jeopolitik riskler bitmez. Ekonomi politikalarındaki normalleşme adımları ve söylem değişikliklerine rağmen yerli yatırımcıların ikna edilmesi lazım. Sonrasında yabancı yatırımcıların ilgisini sürdürmeye ve artırmaya çalışmalıyız" dedi.
"Yerli yatırımcıyı pozitif reel faize inandırmalıyız"
Türkiye'de dolariazsyona neden olan temel gerekçenin yerli yatırımcının aradığı pozitif reel faize bir türlü ulaşamaması olduğunu aktaran Murat, "Yerli yatırımcının önüne pozitif faizi havuç gibi koymak lazım. Şu anda mevduat faizleri yüzde 16-17 bandında. Enflasyon yüzde 14 ve önümüzdeki aylarda artması muhtemel. İlk aşamada politika faizini 200 baz puan civarında artırarak yerli yatırımcıyı pozitif reel faize inandırmalıyız. Sonrasında yabancı yatırımcıyı çekeceksin. Kısa vadeli çözümler üzerinde durmamız gerekiyor. Reform süreci orta ve uzun vadede etkilerini göreceğimiz hususlar" şeklinde konuştu.
Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru:
Yaptırımlar alt perdeden gelirse gevşeme sürer
Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, DÜNYA'ya yaptığı değerlendirmede hem AB Liderler Zirvesi hem de ABD'den gelecek olan yaptırım kararlarının piyasalarca kısmen fiyatlanmış riskler olduğuna işaret etti.
Bugün yaşanan gelişmeleri değerlendiren Kuru, "TL varlıklar açısından hem AB liderler zirvesindeki Türkiye gündemi, hem de ABD’de caatsa yaptırımlarının aynı günlere denk geldiği kritik bir dönemdeyiz. Haber akışı çok hızlı belki kalıcı bir yorum yapmak için erken ancak AB liderler zirvesinden Avrupa Türkiye ekonomik ilişkilerini zedeleyecek kadar güçlü bir yaptırım gelmeyecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
ABD tarafında AB'ye kıyasla belirsizliğin biraz daha fazla olduğu yönünde görüş veren Kuru, "Trump’ın caatsa yaptırımlarına yönelik bir kararı imzaladığı spekülasyonları olsa da bu konuyla ilgili görüşleri önceden bilindiği için olası bir karar gelse bile bunun düşük perdeden bir adım olması daha yüksek ihtimal görünüyor. ABD – Türkiye ilişkileri ve bunun TL varlıklara yansımasıyla ilgili asıl belirsizlik Biden’ın görevi devralmasının ardından Türkiye politikalarına ilişkin izleyeceği tutum netleştikten sonra ortadan kalkacak gibi görünüyor, piyasalar şuan bu konuyla ilgili kötüyü fiyatlamıyor diyebiliriz."
"Dolar için 7,60 seviyesini önemsiyoruz"
Yaptırımlara yönelik haber akışının piyasaya etkilerini değerlendiren Kuru, yaptırım risklerinin alt perdeden sonuçlanması durumunda dolar/TL kurunda bir miktar daha gevşeme yaşabileceğini ve bu senaryoda 7,60'ların kritik seviyeler olarak ön plana çıkabileceği görüşünde. Kuru'nu değerlendirmeleri şöyle:
"Özetle yaptırımlar gündemde ancak hem AB hem ABD tarafında güçlü bir adım şimdilik beklenmiyor ancak sorunlar masada olmaya devam edecek. Borsa tarafında son dönemde atılan normalleşme adımları ve ekonomi politikalarındaki değişikliğin bankacılık ve sanayi hisseleri üzerinden piyasayı taşımaya devam ettiğini görüyoruz. Kur tarafında ise %15 faize ve atılan normalleşme adımlarına rağmen 7,90 ortalamalardaki seviye bize tansiyonun yüksek olduğunu gösteriyor. Jeopolitik risklerin ağırlıklı fiyatlandığı piyasa burası gibi görünüyor. Şimdilik olduğu gibi yaptırım konuları alt perdeden sonuçlanırsa Dolar/TL tarafında bir miktar daha gevşeme bekleyeceğiz. Teknik olarak 7,60 seviyesini önemsiyoruz, buranın altında kalıcılık sağlanmadığı sürece tansiyonu yüksek görmeye devam edeceğiz."
Deniz Yatırm Stratejisti Orkun Gödek:
Ek negatif başlık olmadıkça TL lehine pozisyonlar devam eder
Deniz Yatırm Stratejisti Orkun Gödek'in ise sabah notunda değerlendirmesi şöyle: Türk lirası Asya seansı işlemlerinde 7.88-7.90 aralığında işlem görüyor ki hatırlatalım, geride kalan günün ikinci yarısında global risk iştahındaki dalgalanma ile mevcut seviyelere haber öncesinde hareketlenme göstermişti. Gelişmelerin ciddi ölçekte negatif etki yaratmasını şu aşamada beklemiyoruz. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir.