Cari açık, şubatta 1.23 milyar dolar

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, şubatta 1 milyar 230 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari fazla 6 milyar 128 milyon dolar oldu. Piyasaların beklentisi cari dengenin 1 milyar dolar açık yönündeydi.

Şebnem TURHAN

Türkiye ekonomisi ödemeler dengesi şubatta 1 milyar 230 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 1 milyar dolardan hafif fazla gelen cari açık geçen yıl şubatta 117 milyon dolar seviyesindeydi.

Yılın iki ayında 2.8 milyar dolar cari açık olurken, 12 aylık yıllıklandırılmış cari fazla ise 6 milyar 128 milyon dolara geriledi. Koronavirüsün etkilerinin hissedilmediği şubatın ardından martta hem petrol fiyatlarının 22 dolara kadar gerilemesi hem de ithalattaki azalma cari açığı pozitif etkileyecekken ihracattaki düşüş ve turizm ile taşımacılık gelirlerindeki gerileme negatif bir etki yaratacak.

Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine göre cari açıktaki artışta dış ticaret açığının geçen yıl şubata göre 1 milyar 172 milyon dolar artarak 1 milyar 901 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 222 milyon dolar artarak 729 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, geçen yıl şubatta 3 milyar 225 milyon dolar fazla vermişken, bu ayda 2 milyar 567 milyon dolar fazla verdi.

Rezervler 3 milyar dolar arttı

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 315 milyon dolar artarak 1 milyar 492 milyon dolar oldu. Turizmden kaynaklanan net gelirler ise 41 milyon dolar artışla 855 milyon dolar gerçekleşti. Turizm gelirlerinde azalmanın martta daha sert olması bekleniyor. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 208 milyon ABD doları artarak 614 milyon ABD doları olmuştur.

309 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişi ile 382 milyon dolarlık portföy girişinin olduğu şubat ödemeler dengesi hesabında 2 milyar 417 milyon dolarlık da diğer yatırımlar kalemi girişi bulunuyor. Bu 3 milyar 108 milyon dolarlık bir fazlaya işaret ederken net hata noksandaki 1 milyar 124 milyon dolarlık giriş eklendiğinde 4 milyar 232 milyor dolarlık bir finansman fazlası oluştu. Cari açık çıkarıldığında ise kalan 3 milyar doların Merkez Bankası rezervlerine eklendiği görülüyor.

'Devlet büyükleri Togg’u neden makam aracı olarak tercih etmiyor?' Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! İkinci el otomobil satışında yeni dönem başlıyor İş GYO, Marmara Park AVM’nin arsasını satıyor İPA Başkanı Gökce: Türkiye, organize suçta Avrupa'da birinci Rifat Hisarcıklıoğlu'dan ücret artışı için gelir vergisi çağrısı