Borsada ‘Şimşek’ enerjisi
Yurt içi piyasa, haftanın son işlem gününde de hareketli seyretti. Dolar/TL, sığ piyasada yeni zirvesini 21,16 TL'ye çıkarırken, gram altın dolardaki yükselişin etkisiyle rekor serisini sürdürdü. Bankacılık endeksi, 'Mehmet Şimşek etkisi'yle ralli yaptı. Türkiye'nin CDS'i 15 baz puan geriledi. Serkan Gönençler ve Seda Yalçınkaya, piyasa beklentilerini ekonomim.com'a değerlendirdi.
Haber Merkezi |Şenay ZEREN
Cumhurbaşkanı seçimi sonrası yurt içi piyasalarda hareketli seanslar sürerken, kur ve gram altın haftanın son işlem gününe de rekor seviyeden başladı. Uzmanlar, kur tarafında yükselişin devam edebileceği görüşünde. Borsa İstanbul ise, bankacılık endeksindeki güçlü yükselişin desteğiyle pozitif tarafta ilerledi. Piyasada, 'yeni kabine' beklentileri fiyatlanmayı sürdürdü.
Bloomberg News'in konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ardından "piyasa güvenini desteklemek için" Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'i atayabilir. Yeni kabinenin cumartesi günü açıklanması bekleniyor. Şimşek'in ekonomi yönetiminde rol alabileceği piyasalar tarafından fiyatlanırken, uzmanlar bu gelişmenin henüz tamamen fiyatlanmadığını belirtiyor. Bloomberg haberinin etkisiyle, özellikle banka hisseleri ralli yaptı.
Bankacılık endeksinde güçlü yükseliş
Borsa İstanbul, bankacılık endeksindeki güçlü yükseliş öncülüğünde güne primli başladı. Borsa İstanbul 100 endeksi, psikolojik seviyesi olan 5000 puanın üzerinde hareket ederken, gün içinde 5051 - 5146 bant aralığında işlem gördü. Endeks, kapanışta yüzde 3,13 yükselişle 5114 puanda hareket etti.
Bankacılık endeksi ise, Bloomberg News'te yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atamaya hazırlandığı haberinin etkisiyle güçlü yükseldi. Endeksteki yükseliş gün içinde yüzde 8'i aşarken; gün sonunda yüzde 7,04 oranında değer kazancıyla 4697 puanda bulundu.
En çok işlem gören hisse senetleri, Türk Hava Yolları, İş Bankası (C), Akbank, Garanti Bankası, ve Yapı Kredi Bankası oldu.
Borsa İstanbul, bu hafta yüzde 11'in üzerinde değer kazanırken; bankacılık endeksi ise, yaklaşık yüzde 18'in yükseldi.
BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 2,88 yükselişle 5102 puan olurken; bankacılık endeksi ise, güne yüzde 6,59 oranında artışla 4677 puandan başlamıştı.
Dolarda rekor serisi sürüyor
Dolar/TL, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 21,16 TL'ye kadar yükselerek yeni zirvesini gördü. Kur, saat 17.16 itibarıyla yüzde 0,38 oranında kazançla 20,8807 TL'de hareket etti. Dolar/TL, bu hafta yatırımcısına yüzde 5 civarı kazandırdı.
Euro/TL'de de yukarı yönlü hareket sürüyor. Euro, illikit işlemlerde 22,8270 TL'ye kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi. Şu dakikalarda yüzde 0,08 düşüşle 22,5004 TL'de hareket ediyor.
Bankalar arası piyasa ile serbest piyasa kurlarındaki fiyatlamada ise, fark kapanmayı sürdürüyor. Şu dakikalarda bankalar arası piyasada dolar kuru 20,88 olurken; serbest piyasada ise dolar/TL 21,11 TL. Böylece bankalar arası piyasadaki fiyat ile serbest piyasa fiyatı arasındaki makas 0,23 TL ile yüzde 1,10 oldu.
Gram altında tarihi zirve
Altının gram fiyatı, dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle tarihi rekor seviyesini sığ piyasada 1345 TL'ye çıkardı. Fiyatı dolar/TL ve ons altının değerine göre hesaplanan gram altın, akşam saatlerine doğru ons altındaki gerilemeyle kayba yöneldi ve saat 17.20 itibarıyla yüzde 0,32 düşüşle 1318 TL'de işlem gördü. Gram altında bu hafta artış ortalama yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti.
Altının ons fiyatı ise, bugün en yüksek 1983 doları görürken, ABD tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesiyle kayba yöneldi. Sarı maden 1961 dolara kadar düşerken, şu dakikalarda yüzde 0,82 kayıpla 1961 dolarda hareket etti.
Türkiye'nin CDS'i 15 baz puan geriledi
Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS), geri çekilme seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla devam ediyor. Türkiye'nin CDS'i dünkü işlemlerde en son 578 baz puanı görürken; 13.19 itibarıyla 563 baz puanda hareket ediyor. Böylelikle CDS, düne göre 15 baz puan daha düştü.
Türkiye'nin CDS'si, 23 Mayıs Salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini görmüştü. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla düşüş eğilimine yöneldi.
'Şimşek' etkisi tam olarak fiyatlanmadı
Serkan Gönençler - Gedik Yatırım Baş Ekonomisti
Mehmet Şimşek isminin, piyasalar açısından simgesel bir anlamı bulunuyor. Mehmet Şimşek’in atanması tam ortodoks politika setine bir dönüş olmasa da, bankalar üzerindeki regülasyonların gevşetileceği beklentisini doğuruyor. Bu nedenle piyasaya tepkisinin özellikle bankacılık hisseleri üzerinde oldukça olumu olduğunu görüyoruz. Bu etkinin henüz tam olarak fiyatlanmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla, Mehmet Şimşek’in Kabine’de yer alması halinde özellikle bankacılık hisselerine olan ilginin devamı beklenebilir.
Borsada ‘Şimşek’ enerjisi
Seda Yalçınkaya – İntegral Yatırım Araştırma Müdürü
Piyasa değişim beklentisini oldukça istekli bir şekilde yansıtıyor. Mehmet Şimşek’e ekonomi konusunda tam yetki verildiğine yönelik haberler bugün endekse yüzde 3.4 pozitif yansımış görünüyor. Bankacılık endeksi ise yüzde 7.3 yukarıda.
Piyasa Mehmet Şimşek’in ortodoks politikalara daha yakın hareket edebileceğine yönelik ihtimali sevmiş görünüyor; ancak bunun tamamen fiyatlandığını düşünmüyorum. Zaten şu an Mehmet Şimşek ismi önemli ölçüde fiyatlara girdi. Kabine açıklandıktan sonra yetkisinin boyutu ve söylemler ön plana çıkacaktır.
Şu an ekonomi politikalarının daha iyiye gidebileceğine yönelik bir iyimserlik fiyatlanıyor. Bunu önümüzdeki günlerde atılacak adımlar belirleyecek. Ekonomi tarafında ilk yapılacak eylem ya da kararın da piyasa dikkatinde olacağını düşünüyorum. Özellikle yeni bir ekonomi reçetesinin içeriği piyasa tarafından satın alınmakta hevesli olur.
Yükseliş hız kazanabilir: 5200 seviyesi kritik
Kısa vadede 3 Ocak’tan başlayan düşüş trendinin geçtiği 5200 seviyesinin üzerine yerleşilmesi halinde yukarı yönlü eğilim hız kazanacaktır. Burada ekonomi odaklı mesajların net, anlaşılır, güven içerikli ve sürdürülebilir olması da önümüzdeki günlerde yabancı yatırımcının ilgisini daha çok çekebilir. Mesajların güçlü bir şekilde verilememesi halinde piyasalardaki coşkuda sönümlenme izlenebilir. Dolayısıyla artık isimden ziyade eylem ve söylem daha önemli olacaktır.
Bankacılık endeksi neyi fiyatlıyor?
5200 seviyesinin üzerini mesken edinmesi halinde, endeks muhtemelen 5700’e doğru hız kazanabilir. Bankacılık endeksi seçim öncesi politikalardan çok fazla zarar gördü. Oluşan tahribattan geri dönüş olabileceğini fiyatlıyor. Daha güçlü sinyaller bankacılık endeksinin 5050 seviyesinin üzerini zorlayabilir. 5050 üzerinde yerleşik seyirlerin oluşması halinde ise bir önceki güçlü tepe olan 5400’lere doğru hız kazanılması beklenebilir.