Borsayı savaş sarstı: Bankalarda kayıp yüzde 6,5'i aştı

İran'ın İsrail'e yaklaşık 200 balistik füze fırlatması ve İsrail'in İran'ın füze saldırılarına misilleme yapma sözü vermesi, piyasalara bomba gibi düşerken; Borsa İstanbul dün yaşanan hızlı kayıpların ardından, bugün de düşüş sert oldu. BIST 100 endeksi günü yüzde 3,5'in, bankacılık endeksi de yüzde 6,5'in üzerinde kayıpla tamamlarken, hisselerde devre kesiciler tetiklendi.

Haber Merkezi |

İSTANBUL / EKONOMİ

Borsa İstanbul, dün İran'ın İsrail'e balistik füze fırlatacağı haberinin ardından sert kayıplar verirken; yeni güne de düşüşle başladı ve sonrasında kayıplarını derinleştirdi. Uzmanlar yarın açıklanacak olan enflasyon rakamlarının kritik olduğuna dikkat çekerken, aylık bazda yüzde 2'nin altında gelebilecek verilerin borsayı desteklemesi bekleniyor. Özellikle ekim ve kasım aylarına yönelik enflasyon verileri, hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) izleyeceği para politikası açısından hem de piyasaların yönü için önemli olacak.  

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,33 düşüşle 9320 puandan başlarken, sonrasında bankacılık öncülüğünde düşüşünü hızlandırdı. Endeks, günü yüzde 3,62 oranında 338,35 puan düşüşle 9.012,87 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksinde kayıp, yüzde 6,58 oranında olurken, sanayi endeksinde de kayıp oranı yüzde 2,74 oranında oldu.

Devre kesiciler çalıştı, savunma hisseleri yükseldi

Hisse bazında gün boyu 152 devre kesici çalışırken, sadece 60’ı 17:00 sonrasında tetiklendi.

Sektör endeksleri arasında kazandıran olmazken, en çok gerileyen ise banka oldu. Endekse dahil hisselerde de yüzde 9,99 oranında yükselişle tavan olan Papilon Savunma (PAPIL) değer kazanan 6 hisseden biri oldu. Ardından gelen yüzde 4,45 oranında yükselişle Altınay Savunma (ALTNY) da jeopolitik risk fiyatlamasını gösterdi. En çok düşen hisse de yüzde 8,65 oranında Adel Kalemcilik (ADEL) oldu.

BIST 100 endeksinde 9000 ve 8900 puan destek, 9200 ve 9300 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 3,25 değer kaybederek 9351 puandan tamamlamıştı. Bankacılık endeksinde ise düşüş yüzde 5'e yaklaşmıştı.

Kritik olan 200 günlük hareketli ortalama kırıldı

İntegral Yatırım

BIST100 endeksi, dün yaşanan sert satış baskısı sonrası kritik 200 günlük hareketli ortalama olan 9500 seviyesini kırarak bu seviye altında kapanış gerçekleştirdi. Bir tepki alımı gelmesi durumunda bu alımların kalıcı olabilmesi için 9500 seviyesi üstünde kapanışlara ihtiyaç var. Bu seviye ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın satış baskısının hissedilmeye devam edilmesi durumunda 9250 seviyesi ilk destek olarak takip edilebilir.

Bugün takip edeceğimiz ilk destek seviyesi 9166

Ahlatcı Yatırım

BIST100 endeksi haftanın ikinci işlem gününde yüzde 3,25 değer kaybederek 9.351 puan seviyesinde günü tamamladı. Toplam işlem hacmi 94 milyar TL olarak gerçekleşti. BİST100’de görülen en düşük seviye 9.238 olurken, en yüksek puan 9.680 seviyesi oldu. Kritik destek noktasının altında kapanan endekste satış hacimleri güçlü seyrediyor. Bugün takip edeceğimiz ilk destek seviyesi 9.166, ilk direnç noktası ise 9.608 seviyesi olacak.

Küresel piyasalarda da risk iştahı törpülendi

Orta Doğu'daki çatışmaların durumu ve dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soru işaretleri risk iştahını törpülemeye devam ediyor.

ABD'nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan işçilerin, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle başlattıkları grev ikinci gününe girdi. Analistler, limanlardaki grevin tedarik zincirinde aksamalara ve fiyat artışlarına neden olabileceğinden endişe duyuyor.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı, eylülde 143 bin kişiyle piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Yıllık ücret artışı ise eylülde yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye geriledi.

Analistler, özel sektör istihdamına ilişkin verilerin iş gücü piyasasındaki soğumanın hızlı olduğuna ilişkin endişeleri azalttığını belirtti.

Yarın yurt içinde TÜİK enflasyon odakta olurken, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi, ABD'de ve Avrupa'da hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

Asgari ücret, emekli, memur zammı ne kadar olacak? İşte olası rakamlar Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Audi'nin Brüksel fabrikasına alıcı bulunamıyor Otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar düştü Sıfır otomobil fiyatlarına zam geldi: İşte marka marka güncel fiyatlar... Şirket aracı ile yapılan aşırı hız işten çıkarma sebebi sayılıyor!