Borsa İstanbul ayı piyasasına girdi: Zirvesinden yüzde 20 geriledi

Borsa İstanbul, yükselen jeopolitik risklerin ardından geçtiğimiz iki günde sert kayıplar verirken, bugün pozitif tarafta kalmaya çalışa da sonrasında bankalar öncülüğünde kayba yöneldi. BIST 100 endeksinde düşüş gün içinde yüzde 1'in üzerine çıkarken; bankalarda kayıp yüzde 3'ü aştı. Öte yandan BIST 100 endeksi, bugünkü işlemlerde 6 ay sonra ilk kez 9000 puanın altına sarkarken, tarihi zirvesinden yüzde 20 gerileyerek de ayı piyasasına girmiş oldu.

Haber Merkezi |

İSTANBUL/EKONOMİ

Borsa İstanbul'da, Ortadoğu'da jeopolitik risklerin yükselmesinin ardından son iki işlem gününde sert kayıplar yaşanırken; borsa bugünkü işlemlerde pozitif tarafta kalmaya çabalasa da, akşam saatine doğru negatif tarafa geçti ve kayıplarını derinleştirdi. BIST 100 endeksi, bugünkü işlemlerde 6 ay sonra ilk kez 9000 puanın altına sarkarken, tarihi zirvesi olan 11 bin 252 puandan yüzde 20 gerileyerek de ayı piyasasına girmiş oldu.

Öte yandan, piyasalar tarafından da yakından takip edilen enflasyon verisi, beklentilerin üzerinde geldi; TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı ve önemli değerlendirmelerde bulundu.

Reel faiz pozitif bölgeye geçti

Öte yandan piyasaların merakla beklediği eylül ayı enflasyon verileri, beklentileri aştı. Enflasyon, eylül ayında yüzde 2,97 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 49,38 olarak hesaplandı. Piyasa beklentisi, eylülde TÜFE'nin yüzde 2,09 artacağı, yıllık enflasyonun ise yüzde 48,11 olacağı yönündeydi. Diğer taraftan, yıllık enflasyon yüzde 50 olan politika faizinin altına indi ve 3 yıl aradan sonra reel faiz pozitif bölgeye geçti.

Beklentilerin üzerinde gelen verilerin ardından uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim takvimini erteleyebileceği yorumunu yaptı. Bu da, borsanın en büyük rakibi olan faizi güçlü tutarak, borsayı baskılamayı sürdürebilir.

TCMB Başkanı Karahan TBMM’de konuştu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi ve "Bu süreçte iki ana koşul gözetiyoruz: Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz" şeklinde ifade etti.

Borsada düşüş sürdü

BIST 100 endeksi güne, yüzde 0,15 artışla 9026 puandan başlarken; gün içinde 8869 - 9159 bant aralığında dalgalandı. Endeks, kapanışta yüzde 1,27 düşüşle 8898 puanda bulundu.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,04 değer kazanırken; gün sonunda sırasıyla yüzde 2,86 ve yüzde 1,24 kayıpla işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 9150 ve 9300 seviyeleri direnç, 9000 ve 8700 puan destek konumunda bulunuyor.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul, günü yüzde 3,62 düşüşle 9012 puandan tamamlamıştı. Bankacılık endeksinde kayıp ise, yüzde 6'nın üzerine çıkmıştı.

IMF: Orta Doğu'daki çatışmanın önemli ekonomik sonuçları olabilir Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Emekli maaşında yeni model şart! Uzmanından 5 çözüm önerisi Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları SON DAKİKA: ENAG, eylül ayı enflasyonunu açıkladı Emekliler dikkat! Bankaların promosyon rakamları güncellendi