Borsa İstanbul'da sert satış: Hangi gelişme etkili oldu?

Borsa İstanbul 100 endeksi, günün genelinde kayıp ağırlıklı hareket ederken; jeopolitik risklerin yükselmesiyle düşüşünü derinleştirdi. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 3'ün üzerine çıkarken; bankacılık endeksinde kayıp yüzde 5'e yaklaştı. Uzmanlar, endekste teknik seviyenin kırılmasının da düşüşte etkili olduğuna dikkat çekti.

Haber Merkezi |

İSTANBUL / EKONOMİ

Borsa İstanbul, geçtiğimiz 3 ayı negatif tarafta tamamlarken, yeni ayın ve son çeyreğin ilk gününde de sert satışlarla karşılaştı. BIST 100 endeksinde düşüş, gün içinde yüzde 3'ün üzerine çıkarken; bankacılık endeksinde kayıp yüzde 5'e yaklaştı. Sert satışta, Beyaz Saray'da bir üst düzey bir yetkilinin İran'ın İsrail'e füze saldırısı yapmaya hazırlandığını belirmesi etkili oldu. Öte yandan altın ve petrol fiyatlarında hızlı yükselişler gözlendi. 

Borsa İstanbul'da sert satış

Güne sınırlı yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, sonrasında negatif tarafa geçerken; kapanış saatine doğru sert kayıplar verdi. Endeks, günü yüzde 3,25 oranında 314,56 puan azalışla 9.351,22 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksinde kayıp yüzde 5'e yaklaşırken; günü yüzde 4,58 oranında düşüşle 13.739,87 puandan kapadı.

Sektör endeksleri içinde değer kazanan olmazken, en büyük kayıp yüzde 5,77 oranında madencilik endeksinde oldu.

BIST 100 endeksine dahil hisseler içinde 5 hisse günü artıda tamamlarken, en çok yükselen yüzde 5,13 ile Alfa Solar Enerji (ALFAS), en çok düşen de yüzde 9,97 ile taban olan Karsan Otomotiv (KARSN) oldu.

Küresel piyasalarda neler oluyor?

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentilerini desteklemesi risk iştahını beslese de Avrupa'da resesyon endişelerinin güçlenmeye devam etmesi piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor.

Jeopolitik gelişmeler nedeniyle küresel piyasalarda da satışla görüldü. New York'ta endeksler güne düşüşle başlarken, Avrupa'da da satışlar yoğunlaştı.  

Şirket aracı ile yapılan aşırı hız işten çıkarma sebebi sayılıyor! Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Kepenk indiren şirket sayısı artıyor! Üç yılda 79 bin 485 şirket kapandı Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasına yeni sistem geliyor: İşte detaylar... Doğal gaza ekimde zam gelecek mi? BOTAŞ'tan açıklama Rahmi Koç 20 yıl sonra itiraf etti: 5 işe yatırım yaptık, 4'ü battı