Borsa haftayı kayıpla kapadı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında pozitif bir seyir izledi. Günün ikinci yarısında ABD'den gelen üretici enflasyonu etkisiyle satışların hızlandığı BIST 100 endeksi günü yüzde 0,98 oranında ekside tamamlarken, haftalık bazda da değer kaybetti.

Haber Merkezi |

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 0,98 oranında 87,89 puan değer kaybıyla 8.876,22 puandan tamamladı. Haftalık bazda kayıp ise yüzde 2,56 oranında oldu. Toplam işlem hacmi 72,66 milyar lira olarak gerçekleşti. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,29, sanayi endeksi de yüzde 1,13 oranında değer kaybetti. 

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,63 ile metal ana, en çok gerileyen ise yüzde 2,41 ile gıda oldu.

Gün içinde en çok yükselen hisse yüzde 8,47 ile Tekfen Holding (TKFEN), en çok düşen de yüzde 7,58 ile 1000 Yatırımlar Holding (BINHO) oldu. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.165 ve 9.300 seviyeleri direnç, 8.870 ve 8.710 puanın destek konumunda bulunuyor. 

Gözler küresel piyasalarda

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşeme sürecinin hızını yavaşlatabileceğine yönelik endişelerle karışık bir seyir izleniyor.

Bir süredir ABD'de enflasyonist baskıların gücünü yitirdiğine yönelik artan güven, dün ve bugün açıklanan enflasyon verilerinin ardından yerini temkinli bir duruşa bıraktı.

ABD'de ÜFE verisi aylık bazda değişmezken, yıllık bazda gerileme beklentilerin altında kaldı. 

Yurt içinde de yoğun veri izlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Ağustos 2024'te cari işlemler hesabı 4 milyar 324 milyon dolar fazla verdi.

Bu veri, Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek aylık cari fazlaya işaret ederken, ödemeler dengesi 2021'den bu yana da ilk kez üst üste 3 ay fazla vermiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) artış beklentisi yıl sonu için yüzde 44,11'e yükselirken, 12 ay sonrası için yüzde 27,49'dan yüzde 27,44'e ve 24 ay sonrası için yüzde 18,38'den yüzde 18,08'e geriledi.

Haftaya piyasalarda veri yoğun

Yeni haftada piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarına odaklanacak. 

Yurt içinde öne çıkan veriler; hizmet üretim endeksi, tarım ürünleri üretici fiyatları, Merkezi Yönetim bütçesi, konut fiyatları, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut satışları, kısa vadeli dış borç olacak. 

Hazine ihalelerinin de yakından izleneceği haftada, Borsa İstanbul şirketleri için üçüncü çeyrek bilanço dönemi başlayacak.

Yurt dışında, ABD'den New York Fed imalat endeksi, ithal fiyatları, perakende satışlar, sanayi üretimi, işletme stokları, NAHB konut piyasası endeksi, konut başlangıçları, Almanya'dan ZEW endeksi, Çin'den sanayi üretimi, perakende satışlar, GSYH, Euro Bölgesi'nden Sanayi Üretimi, dış ticaret, tüketici fiyatları, İngiltere'den işsizlik oranı, tüketici fiyatları, perakende satışlar, Japonya'dan sanayi üretimi, dış ticaret, tüketici fiyatları öne çıkıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporları da özellikle enerji piyasası işlemcileri tarafından merakla bekleniyor. 

TCMB ve ECB'nin dışında Tayland, Endonezya, Filipinler, Mısır ve Şili merkez bankaları da faiz kararlarını yayımlayacak. 

Ayçiçek yağı fiyatlarında rekor: 3 ayda 3 zam! Fiyatlar daha da yükselecek mi? Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın TÜSİAD Başkanı Turan: Önceliğimiz, ekonomik istikrar ve güven tesisi Ev almak isteyenler en karlı yolu buldu! Akın akın kredi çekiyorlar Cem Garipoğlu'nun öldüğüne neden inanılmıyor? Epözdemir yanıtladı... Coca-Cola’ya zam geliyor! Tarih belli oldu: İşte zamlı kola fiyatları