Bankacılık endeksinde güçlü yükseliş: Borsa 10 bin puanı aştı

Borsa İstanbul, haber akışlarına bağlı olarak yükselişe geçerken, BİST 100 endeksi bugünkü işlemlerde psikolojik seviye olan 10 bin puanı 15 gün sonra aşarak kapanışı yükselişle yaptı. Bankacılık endeksinde yükseliş ise gün içinde yüzde 5'in üzerine çıktı.

Haber Merkezi |

İSTANBUL / EKONOMİ

Bir süredir tepki alımlarının hakim olduğu Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı yüzde 2,2 primle tamamlarken; bugünkü işlemlerde yeniden kritik ve psikolojik seviye olan 10 bin puanın üzerine çıktı. 15 gün aradan sonra yeniden 10 bin puan üzerinde kapanış yapan BİST 100 endeksinde, bankacılık hisselerinin de yükselişi önemli rol oynarken, Bankacılık endeksindeki yükseliş de gün içinde yüzde 5'in üzerine kadar çıktı.

Borsa İstanbul'daki yükselişte; TCMB'nin haftasonu TL mevduat hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık oranlarını artırması, BDDK'dan bankaların sermaye yeterliliğine yönelik aldığı karar, S&P'den gelen 'not artışı mümkün' mesajı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları etkili oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıklamalarında, borsa ve kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü ve enflasyon muhasebesi uygulamasının geleceğine de bu yıl sonunda yapılacak değerlendirmeyle karar verileceğini söyledi.

Bankacılık endeksinde güçlü yükseliş

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 0,24 primle 9.911 puandan başlarken; gün içinde 9878 - 10.108 puan aralığında hareket etti.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 oranında 141,98 puan artışla 10.029,73 puandan tamamladı.  Toplam işlem hacmi 101,3 milyar TL oldu. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.150 ve 10.290 seviyeleri direnç, 10.010 ve 9.900 puan seviyeleri de destek konumunda bulunuyor.

Bankacılık endeksindeki güçlü yükseliş gün içinde yüzde 5'in üzerine çıkarken; gün sonunda yüzde 3,83 oranında kazançla 14.678,77 puandan tamamlandı.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,43 ile aracı kurumlar olurken, en çok gerileyen ise yüzde 2,17 ile spor endeksi oldu.

Günün en çok yükselen hissesi yüzde 9,93 ile tavan olan Aksa Akrilik (AKSA) olurken, en çok düşen de yüzde 10 taban olan Batı çimento (BTCIM) oldu. 

Hangi veriler izlenecek?

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem atacağı adımların büyüklüğüne ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler risk iştahını beslemeye devam ediyor. Çin'den gelen hamleler bugün küresel pay piyasalarının pozitif bir seyir izlemesine neden oldu. 

Yarın yurt içinde sektörel enflasyon beklentileri, yurt dışında ise ABD'de yeni konut satışları takip edilecek. 

Asgari ücret, emekli, memur zammı ne kadar olacak? Erdursun açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Dünyanın en zengin adamıydı: Serveti 9 ayda 30 milyar dolar eridi! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ahmak davası' açıklaması: Tam bir sefillik 'Devlet büyükleri Togg’u neden makam aracı olarak tercih etmiyor?' İkinci el otomobil satışında yeni dönem başlıyor