Borsa, günü düşüşle haftayı kazançla kapadı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne sınırlı da olsa yükselişle başlarken, sonrasında negatif seyre geçerek haftanın son işlem gününü bu şekilde tamamladı. BİST 100 endeksi haftayı ise 2 haftalık kaybın ardından kazançlı kapadı.
Haber Merkezi |Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü 0,76 oranında 75,36 puan ekside 9.900,25 puandan tamamladı. Endeks, geçen iki haftayı ekside tamamlarken, bu haftayı yüzde 2,22 oranında artıda kapadı.
Toplam işlem hacminin 76,47 milyar lira olduğu günde, bankacılık endeksi yüzde 0,38 ve sanayi endeksi de yüzde 0,22 oranında değer kaybetti.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,54 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı, en çok gerileyen de yüzde 4,48 ile ticaret oldu.
Endekse dahil hisseler içinde gün boyunca en çok yükselen yüzde 9,93 ile Hektaş (HEKTS) olurken, en çok düşen de yüzde 6,48 ile Bim Mağazalar (BIMAS) oldu.
Teknik açıdan BIST 100 endeksi günü 9.900 desteğinde tamamlarken, daha aşağıda 9.700 puan destek seviyesinde, yukarı hareketlerde de 10.000 ve 10.150 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.
Küresel gelişmeler
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentiler yeniden güçlenirken, risk iştahı da azaldı.
Öte yandan, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), dün politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.
PPK duyurusunda, "Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." ifadelerine yer verildi.
Söz konusu gelişmelerin ardından Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise şu sıralarda 254,2 baz puanla Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyede bulunuyor.
Analistler, haftaya yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de büyüme, kişisel gelir ve harcamalar, Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi, Japonya'da Tokyo TÜFE, Çin'de sanayi karları ve dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirdi.