Borsada bankalar öncülüğünde güçlü yükseliş

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, gün boyu pozitif seyrini sürdürürken, günü yüzde 1,50 oranında yükselişle 10.798,09 puandan tamamladı.

Haber Merkezi |

Gün boyu yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,50 oranında 159,51 puan artışla 10.798,09 puandan günü tamamladı. Toplam işlem hacmi 92,6 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 3,51, sanayi endeksi 1,08 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,10 ile spor, en çok gerileyen yüzde 1,28 ile taş toprak oldu.

BİST 100 endeksinde en çok yükselen hisse yüzde 9,96 ile tavan olan 1000 Yatırımlar Holding (BINHO) olurken, yüzde 6,00 değer kaybeden Batı Çimento (BTCIM) en çok düşen hisse oldu.  

Merkez bankaları izlendi

Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasının ardından risk iştahının güçlenmesine karşın, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artırımına devam edebileceğine ilişkin yönlendirmelerle karışık bir seyir izlediğini söyledi.

Fed, dün politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bıraksa da eylül ayındaki toplantıda faiz indirimine başlayabileceği sinyali verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yapılan açıklamada, enflasyonun gerilediği ancak hala bir miktar yüksek seyrettiği belirtilerek, "Son aylarda Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi." değerlendirmesinde bulunuldu.

Fed Başkanı Jerome Powell ise bankanın faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylülde masaya gelebileceğini ifade etti.

Eylül ayındaki toplantı da dahil gelecek toplantılar hakkında hiçbir karar almadıklarını belirten Powell, Komitenin genel düşüncesinin "politika faizini düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaşıldığı" yönünde olduğunu aktardı.

Endekste destek-direnç seviyeleri  

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.900 ve 11.000 puanın direnç, 10.800 ve 10.600 puanın ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

Özgür Erdursun, asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!