Petrol haftayı primle kapatma yolunda

Küresel enerji piyasalarında petrol, üretim cephesindeki sıkışıklık nedeniyle üst üste üçüncü haftayı da yeşilde kapatmaya hazırlanırken, fiyatların varil başına 100 doları aşabileceği konuşulmaya başlandı.

Haber Merkezi |

Petrol fiyatları, Libya ve Nijerya'daki arz kesintileri, ABD enflasyonunun düşmesinin petrol talebini artacağı umutlarıyla yükselerek Nisan ayından bu yana ilk kez üst üste üçüncü haftalık kazancını elde etmeye yolunda.

Aylık %9 arttı

Haftanın son işlem gününün sabah seansında Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri varil başına 81,41 dolara yükseldi. ABD gösterge Batı Teksas (WTI) vadeli ham petrol %0,1 artışla 76,98 dolara çıktı. Bu ay yaklaşık %9 yükselen her iki gösterge de üst üste dördüncü seansta da yükselme yolunda ilerliyor.

Perşembe günü, Libya'daki bazı petrol sahaları, eski bir bakanın kaçırılmasını protesto eden yerel bir kabile tarafından kapatıldı. Dünya enerji devi Shell, bir terminaldeki potansiyel sızıntısı nedeniyle Nijerya'nın Forcados ham petrol yüklemelerini askıya aldı.

ANZ Research, sadece Libya'daki protestoların piyasadan günde 250.000 varilden fazla petrolü çekebileceğini söyledi.

Arz sıkışıklığı fiyatları destekliyor

Reuters’a konuşan OANDA analisti Edward Moya, "Ham petrol fiyatları, Libya ve Nijerya'nın kesintilerle uğraşması ve Rusya'nın ham petrol ihracatının nihayet azalmasıyla petrol piyasasının çok sıkılaşacağı beklentilerinden destek alıyor" dedi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları olan Suudi Arabistan ve Rusya bu ay, geçen yılın Kasım ayından beri uygulanan petrol kesintilerini artırma konusunda anlaşarak ham petrol fiyatlarına daha fazla destek sağladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Perşembe günü 2023 yılı için petrol talebi tahminini yükselterek talebin 2024 yılında %2,2 artmasını beklediğini açıkladı.

“Fiyatlar 100 doların üstüne çıkabilir”

National Bank of Australia yayımladığı bir araştırma notunda, OPEC'in tahminlerinin gerçekleşmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına 100  doalrın çok üzerinde seyretmesini beklediğini ve ABD dolarının değer kaybetmesinin emtia fiyatlarını desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Okan Buruk'tan Fatih Terim'e cevap geldi: 'Bu sözler bana olabilir...' Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın Gelir İdaresi Başkanlığı: Oyuncaklara ÖTV yok Terör örgütü lideri Gülen’in yeni adresi ifşa edildi! Evi 1 milyon dolar değerinde Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan dikkat çeken Köfteci Yusuf çıkışı Ambulansın önünü kesip 112 çalışanlarını dövenler yakalandı