Yüksek ocak enflasyonu gözleri Merkez Bankası’na çevirdi
Ocakta tüketici enflasyonu beklentilerin hafif üzerinde yüzde 6,7 geldi giyim ve ayakkabı hariç 12 ana harcama grubunun 11’inda artış yaşandı. Ücret ve vergi artışları, döviz kuru gelişmeleri ocak enflasyonunda etkili olurken ek parasal sıkılaşma ihtiyacını dillendirmeye başlayan piyasa 8 Şubat’taki enflasyon raporunu bekliyor.
Şebnem Turhan |Şebnem TURHAN
Taze meyve sebzede yüzde 7,65 enflasyon
Ulaştırma ve konuttan 1.1 puan katkı
Ulaştırma grubunda hem döviz kurları, hem vergi ayarlamaları, ücret zamları ile birlikte hareket eden kalemlerin etkisiyle aylık enflasyon yüzde 6,53 arttı. Bu grubun genel enflasyona katkısı 1.13 puan oldu. Ocak ayının zam şampiyonlarından uçak, otobüs biletleri ve taksi ücreti ulaştırma grubundaki aylık artışın yükselişinde akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle birlikte büyük rol oynadı.
Konut grubunun payı 2.42 puan azaldı
Genel enflasyona dördüncü en yüksek katkıyı veren grup ise lokanta ve oteller oldu. Bu grupta aylık enflasyon yüzde 12,17 olurken 0.99 puan yukarı taşımayı başardı genel enflasyonu. Grupta yıllık enflasyon da yüzde 92,27 ile güçlü seyretti. Sağlık yüzde 17,68 ile en yüksek artışı yaşayan harcama grubu olurken ilaç fiyatlarındaki ve sağlık sigortasındaki hızlı yükselişler bu artışın nedeni oldu.
TÜİK’in ocakta enflasyon sepeti içerisindeki ana harcama gruplarının ağırlıklarını güncelledi ve 12 harcama grubundan 8’inin sepetteki payını artırdı. Revizyonda ulaştırma grubunun payı 2.27 puan yükseltilirken, konut grubunun payının 2.42 puan azaltılması dikkat çekti.
Mal ve hizmet enflasyonu arasındaki fark ocak ayında da dikkat çekici olmaya devam etti. Mal enflasyonu aylık yüzde 4,6 olurken hizmet enflasyonu temmuz ayından bu yana süren düşüş eğilimini terse çevirdi ve ocakta yüzde 12,14 arttı. Ekonomistler hizmet enflasyonundaki katılığın sürdüğüne işaret ederken iç talebin halen daha canlı olduğunu rakamların ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca ekonomistler haberleşme hizmetleri haricinde tüm hizmet fiyatlarının çift haneli artışlar sergilemesinin de, enflasyondaki katılığa işaret ettiğini belirtti. Piyasanın 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 40-45 arasında değişiyor. Merkez Bankası’nın ise şu anda yüzde 36 seviyesinde bulunuyor. Ancak piyasadaki genel kanı yüzde 40’ın altında enflasyonun gerçekleşmesinin mümkün olmadığı yönünde. O nedenle perşembe günkü enflasyon raporundaki mesajlar ve yeni enflasyon beklentisi haftanın en önemli gündemi olarak öne çıkıyor.
Çekirdek enflasyon genel enflasyondan hızlı
TÜİK’in çekirdek enflasyon göstergeleri de ocak ayında bozulma yaşadı. Ocakta mevsimlik ürünler hariç endeksteki aylık ve yıllık artışlar sırasıyla yüzde 7,29 ve yüzde 65,77 ile manşet TÜFE’nin üzerinde gerçekleşerek mevsimsel etkenlerin enflasyonu bir miktar sınırlandırdığına işaret etti. Ocakta B endeksi (işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 6,85 ve yüzde 67,68 artış gösterdi. C endeksinde (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ocakta için kaydedilen artış oranları aylık ve yıllıkta sırasıyla yüzde 7,58 ve yüzde 70,48 oldu.
Bakan Şimşek: Artış geçici etkilerden
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek ocak ayında aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı yükselerek yüzde 6,7 gerçekleştiğini, yıllık enflasyon yüzde 64,9 olduğunu belirterek “Ocak ayında büyük oranda enflasyona yansıyan bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz. Şubat'tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir” dedi.
UZMANLAR ENFLASYON VERİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRDİ
Ek sıkılaşma ihtimali halen masada
Gedik Yatırım Baş Ekonomisti Serkan Gönençler: Hizmet enflasyonu enflasyonda ana sürükleyici faktör olurken, gıda enflasyonu tahminimizin hafif altında kaldı. TCMB’nin para politikası söyleminde ve enflasyon tahmininde önemli bir değişikliğe gitmesini (şu aşamada) beklemiyoruz.
TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda politika söyleminde ve de yüzde 36’lık sene sonu TÜFE enflasyon tahmininde önemli bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Bununla beraber, hizmet enflasyonundaki katılığın gözlenmesi açısından şubat enflasyonunun takip edilmesi gerekiyor. Ek olarak, dezenflasyon süreci için belki de temel belirleyici faktör olan iç talepte kayda değer bir yavaşlamanın henüz gerçekleşmediğini, aksine son haftalarda yeniden biraz yukarı yönlü hareketlendiğini gözlemliyoruz. Döviz rezervlerinde aralık ayının son haftalarından itibaren 10 milyar doları aşan bir gerileme de yakından takip ediliyor. Tüm bunları toparladığımızda, özellikle yerel seçimlerin ardından para politikasında ek sıkılaşma ihtimalinin halen masada olduğunu düşünüyoruz.
Ücret şoku fiyatlara hızlı ve sert yansıyor
İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan: Enflasyon eğiliminde ücret zamları kaynaklı bir bozulma söz konusu yüzde 49 asgari ücret artışının fiyatlara geçişi beklediğimizden daha hızlı ve daha sert gerçekleşiyor. Enflasyondaki bozulma hem mal hem hizmetleri ilgilendiriyor ancak hizmetlerde çok daha yüksek rakamlar görüyoruz. Enflasyon verisindeki bu olumsuz tablo fiyatlama davranışlarını düzeltmenin zaman alacağını gösteriyor. Ücret şoku ve genişleyici maliye politikası ikilisine karşın sıkı para politikası kısa vadede yetersiz kalıyor. Enflasyondaki bozulmanın kalıcılaşması ihtimaline karşın TCMB’nin yerel seçimlerin ardından ilave faiz artışına gitmesi gerekebilir. Şubat-mart-nisanda enflasyonun yüzde 3,5-4,0 bandında seyredeceğini düşünüyoruz. Ücret şokunun etkilerinin devreden çıkması ve yerel seçimlerin ardından ilave sıkılaşma ile aylık enflasyonun mayıs ayından itibaren yüzde 2,5 civarında seyretmesine bekleriz. Beklentimizden yüksek ocak enflasyonu ve yerel seçimlerin ardından elektrik zammı beklentimiz sebebiyle yılsonu enflasyon tahminimizi yüzde 42’den yüzde 43’e çekiyoruz.