Yıldız Entegre, büyüme rüzgarını denizden alacak
Orman ürünleri sektörünün önde gelen firmalarından Yıldız Entegre, yılı yüzde 50’ye yakın büyüyerek 35 milyar TL ciro ile kapatmaya hazırlanıyor.
Haber Merkezi |Merve YİĞİTCAN / VENEDİK
Türkiye’nin orman ürünleri sektörünün köklü firmalarından Yıldız Entegre yılı yüzde 50'ye yakın büyüyerek 35 milyar TL’lik ciro ile kapamaya hazırlanıyor. Yıldız Entegre Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Melike Alkan, yeni liman yatırımlarının bu sene sonuna kadar faaliyete geçeceğini söylerken, 13 milyon dolarlık yatırımla gemi filosuna Yıldızlar 3’ü eklediklerini belirtti.
Yıldız Entegre, Venedik’te düzenlenen ve dünyanın mobilya bileşenleri alanında en prestijli fuarlarından SICAM 2023’te ürünlerini görücüye çıkardı. 133 yıllık şirketin beşinci kuşak temsilcilerinden Yıldız Entegre Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Melike Alkan, fuar sebebiyle bir araya geldiği bir grup gazeteciyle şirketin 2023 performansını, yeni yatırımlarını ve gelecek projeksiyonunu paylaştı.
Avrupa’nın en büyük entegre MDF tesisine sahip olduklarını söyleyen Alkan, Kocaeli, Mersin, Bolu, Romanya ve Slovenya’da yer alan 8 tesis ile günlük 14 bin metreküp plaka üretimleri olduğunu belirtti. Yıldız Entegre’nin Türkiye’nin sektöründeki en büyük sanayi kuruluşu olduğunu kaydeden Alkan, İSO 500’de üst üste 4 yıldır sektör lideri olarak yer alma başarısı gösterdiklerini anlattı. Üretim tesislerinin yanı sıra bünyelerinde bir liman ve bir deponun da yer aldığını kaydeden Alkan, 3 bin kişilik bir istihdam gücüne sahip olduklarını da vurguladı.
Satışların yüzde 15’i ihracata
Yıldız Entegre olarak geçen yıl 23,5 milyar TL ciro elde ettiklerini, bu yılı da yüzde 50 civarında büyüyerek 35 milyar TL ciro ile kapatmayı beklediklerini söyleyen Alkan, satışlar içinde ihracatın payının ise yüzde 15 civarında olduğunu belirtti. Alkan’ın verdiği bilgiye göre, şirket şu anda 80’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Bazı ülkelere ihracatın yanı sıra iş modelleri geliştiren şirketin hedef pazarları arasında Romanya, İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, Polonya, ABD, Kanada, İsrail, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Gürcistan, Litvanya, Rusya ve Ukrayna yer alıyor.
Önceliklerinin daima iç pazardaki üreticilere tedarik olduğuna işaret eden Alkan, pandemide dahi iç pazarı öncelemeden vazgeçmediklerine işaret etti. Şu anda cironun yüzde 70’inin panel üretiminden, yüzde 30’unun da kapı ve parkeden geldiğine değinen Alkan, bir süredir markalaşmaya ciddi yatırım yaptıklarını, özellikle kapı ve parkede tüketici bilinilirliğini daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
15 milyon dolarlık yeni ‘kapı’ araladı
Kapıda üretimi artırmak için kısa bir süre önce 15 milyon dolarlık bir yatırımı hayata geçirdiklerini kaydeden Alkan, “Variodor ile markalı kapıda Türkiye’de birinci sırada yer alıyoruz. 2022 yılında başarılı bir reklam kampanyasına imza atmıştık. Marka değerimizi korumak ve markayı ileriye taşımak adına yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi. Şirketin yakın zamanda hayata geçirdiği diğer yatırımlardan da bahseden Alkan, “Holdingin bünyesindeki ikinci, şirketin ise ilk limanı olan Yıldız Entegre Port da bu yılsonuna kadar faaliyetine başlayacak. Yıldız Entegre’nin tedarik süreçlerine büyük katkı sağlayacak liman kuru yük, woodchips, metanol gibi grubun ihtiyacını sağlayacak şekilde elleçleme kabiliyetine sahip olacak” diye konuştu.
Mobilyada son tüketiciye yönelik üretimi düşünmediklerini dile getiren Alkan, “Mobilya bileşenlerinde ne kadar büyüyebiliriz, bunu konuşuyoruz ve bu yönde çalışıyoruz ama mobilyaya girmeyi düşünmüyoruz” dedi.
Enerjisinin yüzde 15-20'si yenilenebilirden geliyor
Rusya-Ukrayna Savaşı patlak verdiği sırada odun tedarikini Ukrayna üzerinden yaptıklarını anlatan Alkan, ancak savaşın bunu sekteye uğrattığını, bu nedenle holdingin gemi yatırımlarıyla şu anda Amerika’dan mal getirebildiklerini de söyledi. Şu anda üçüncü gemiyi de filolarına kattıklarını kaydeden Alkan, “Gemi filomuza bir yenisini ekledik ve 13 milyon dolara gemi filomuza Yıldızlar 3’ü kattık. Özel dizayn olan ve dünyada 200 adet bulunan Yıldızlar 3, Türkiye’nin en büyük ağaç yongası taşıyıcısı oldu” diye konuştu. Öte yandan holding bünyesinde bir enerji şirketi de bulunduğunu hatırlatan Alkan, üretimde kullanılan enerjinin yüzde 15-20’sinin yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini sözlerine ekledi.
Sürdürülebilir iyiliğin izinde…
Melike Alkan, ‘Sürdürülebilir iyiliğin izinde’ mottosuyla toplumsal faydaya odaklandıklarını belirterek, şirketin kurumsal sosyal sorumluluk projeksiyonunu da anlattı. Bu amaç doğrultusunda, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede yaraların sarılması ve iyileşmenin hızlanması için kolları sıvadıklarını kaydeden Alkan, “Önceki dönemde de otizmli bireyler özelinde çalışan SOBE Vakfı ile iş birliklerimiz bulunuyordu. Yaşadığımız felaketin ardından deprem bölgesindeki otizmli çocukların nitelikli eğitimle buluşabilmesi için Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan konteyner kentte oluşturulan Hatay Otizm Eğitim Merkezi bünyesindeki eğitim sınıfının hazırlanması, eğitim materyallerinin temin edilmesi, eğitmenlerin alımının yapılması konularında destek verdik. Deprem bölgesindeki desteklerimize kesintisiz devam ediyoruz. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında da TOFD’nin tespit ettiği depremden etkilenmiş engelli bireylere tekerlekli akülü sandalyenin yanı sıra sonda, ıslak mendil, hasta bezi gibi ihtiyaç malzemeleri desteğinde bulunduk” ifadelerini kullandı.
Sıcak haddede 3 milyarlık yatırım
Yıldızlar Yatırım Holding, amiral gemisi Yıldız Entegre ile orman ürünleri sektöründe rüştünü ispat ederken, demir çelikte iddiasını güçlendiriyor. Holding, devam eden soğuk hadde yatırımına ek olarak 3 milyar liralık yeni yatırımla sıcak hadde çelik üretimine de girecek. Melike Alkan, “Yatırım hep gündemimizde, çünkü holdingin adı ‘yatırım’ ve yatırım da bizim tüm iş yapış şeklimizi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.