Vergi yüzsüzleri açıklandı: İşte o liste!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 5 milyon TL'yi aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini yayımladı. Maliye iki ayrı borçlu listesi açıkladı, akaryakıt şirketleri listede başı çekti. Kesinleşmiş vergi borcunu ödemeyenlerin yüzde 13,1’i halen faaliyet bulunuyor.

Haber Merkezi |

ANKARA (EKONOMİ)

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükellefin beyan etmediği, idarenin inceleme yaparak, re’sen, ikmalen ve idari işlemle tarh ettirdiği, vergi ve cezası borçluları ile vadesi geldiği halde vergi borcunu ödememiş mükelleflerden oluşan iki ayrı liste açıkladı. Listeler, 1 Kasım-15 Kasım tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinde duyurular bölümünden erişilerek görülebilecek.

Listelerin açıklanmasına yönelik GİB internet sitesinde kesinleşmiş ve toplamı 5 milyon TL’nin üzerinde idari işlemle oluşmuş vergi borç ve cezası bulunan 2 bin 464 mükellef ile vergi borcunu ödememiş 36 bin 806 mükellefin listede olduğu belirtildi.

Listelere yönelik vurgu ise bu borçluların büyük kısmının faaliyetine son vermiş işletme ya da kişilere ait borçlar olduğuna yapıldı. Sitede, vergi cezası listesindekilerin yüzde 12,1’inin, vergi borcu olanların yüzde 13,1’inin faal olduğu belirtildi.

Vergi borcu tutarı 914,4 milyar TL olarak belirlenirken, bunlardan sadece 113,8 milyar TL’lik bölümün faal şirket-kişilerin borcu olduğu vurgulandı. Bu kapsamdaki borçlu mükellef sayısı 4 bin 807 olarak belirlendi. İdarenin doğrudan ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlar toplamı 53,1 milyar TL olarak kayda geçti. Bunların 6,3 milyar TL’sinin 299 faal mükelleflerin borcu olduğu belirtildi.

İlk 100 listelerinde akaryakıt yoğunluğu

GİB internet sitesinde en fazla borcu olan iki listeye ait 100’er mükellef yayımlandı. Her iki listede de akaryakıt, petrol ve madencilik şirketleri öne çıktı. En fazla vergi borcu olan mükelleflerin ilk sırasında 3 milyar 23 milyon TL ile TÜRKTAB tütün, ikinci sırada 2 milyar 449.5 milyon TL ile Uluslararası Akaryakıt Dağıtım, üçüncü sırada 2 milyar 255 milyon TL ile ENKAD inşaat (hırdavat ve el aletleri) şirketleri yer aldı. Listede bu grupta 35 şirket ve şahsın borcunun 1 milyar TL ve üzerinde olduğu gözlendi.

İdarenin idari işlem, re’sen ve ikmalen işlemleri sonucu tarhettirdiği ve ödenmeyen vergi ve cezaların listesinde ise 1 milyar 265.5 milyon TL ile Yurtpet Akaryakıt şirketi yer aldı. İkinci sırada 740.7 milyon TL ile Mir Kıymetli Maden, üçüncü sırada 603.8 milyon TL ile Ospet Petrolcülük yer aldı. Bu listede sadece 1 şirketin borcu 1 milyar TL’nin üzerinde bulunuyor. Bu listede, bir gerçek kişinin tarhiyatının tamamının cezadan oluşması da dikkat çekti. Bu ilgili şahsın hiç gelir beyan etmediği anlamına geliyor.

01/06/2023 ile 31/05/2024 tarihleri arasında kesinleşen ve toplam miktarı 5.000.000 TL'yi aşan listesi için tıklayınız

31/12/2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30/09/2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve 5.000.000 TL'yi aşan borçlu mükellefler listesi için tıklayınız

Kredi kartlarındaki para puanlar için son günler! Tüketici dernekleri uyardı Piyasa psikolojisini anlamanın anahtarı: Mum formasyonları Emekliye sıfır zam riski: Kök maaş bilmecesi nasıl çözülecek? Semih Şentürk, İspanya'da saldırıya uğradı Emekli maaş zammı ne kadar olacak? Tablo netleşti Dünya devlerine üretim yapıyordu! Türkiye'nin 65 yıllık kumaş devi iflas etti