Türkiye ile Azerbaycan arasında 4 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü kapsamında 4 anlaşma imzalandı.

Haber Merkezi | AA |

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerin ardından, Yılmaz ve Asadov'un başkanlığında, Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı düzenlendi.

Toplantı sonrasında iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

120 maddelik KEK Protokolü'nü imzalayan Yılmaz ve Asadov'un huzurunda, komisyon kapsamında ayrıca şu anlaşmalar imza altına alındı:

- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Kalkınması Ajansı (KOBİA) Arasında Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Arasında Ticaretin Kolaylaştırılması Ortak Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliği Anlaşması

- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliği Ajansı Arasında Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede İşbirliği Hakkında Niyet Beyanı.

"İkili ilişkilerimize pek çok başlıkta ivme kazandırmayı hedefliyoruz"

İmza töreninin ardından Asadov ile birlikte basın açıklaması yapan Yılmaz, iki ülke arasındaki işbirliğinin bu seviyelere gelmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dirayetli liderliği, dostluğu ve kararlılığının büyük rolü olduğunu söyledi.

İki kardeş ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde KEK mekanizmasına önem verdiklerini dile getiren Yılmaz, 10. dönemde imzalanan 86 maddelik eylem planındaki eylemlerden yüzde 74'ünü, 64 adedini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni eylem planımızda ise ticaret, yatırım, sanayi, teknoloji, dijital dönüşüm, tarım, orman, su, gıda güvenliği, enerji, madencilik, çevre, şehircilik, eğitim, bilim, kültür, turizm, gençlik ve spor, sağlık, afet-acil durum, finans, göç ve diaspora gibi başlıklarda 120 adet eylem maddemiz bulunuyor. 11. Dönem Eylem Planımızda, KOBİ'ler arasında işbirliğinin geliştirilmesi, kamu-özel sektör işbirliği alanında tecrübe paylaşımı yapılması, yeni kara yolu anlaşmasının imzalanması, Orta Koridor'da işbirliğinin güçlendirilmesi, Enerji Forumu'nun 4. toplantısının düzenlenmesi, üniversiteler arası işbirliğinin geliştirilmesi, gençlik forumu düzenlenmesi, işgalden kurtarılan bölgelerin kalkınması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi, Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yönünde çalışmaların yapılması gibi eylemler bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde, bu eylem maddelerini Azerbaycanlı kardeşlerimizle koordinasyon içerisinde hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirerek, ikili ilişkilerimize pek çok başlıkta ivme kazandırmayı hedefliyoruz."

"Hedefimiz, 15 milyar dolarlık ticaret hacmini en kısa sürede yakalamaktır"

Toplantı vesilesiyle, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme yollarına, mevcut işbirliklerinin derinleştirilmesine, yeni işbirliği alanlarının ortaya konulmasına ve ortak projeler geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Yılmaz, 2023 yılında Azerbaycan ile ikili ticaret hacminin 7,5 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin Azerbaycan'ın ihracatında ikinci, ithalatında ise üçüncü sırada yer aldığını hatırlattı.

Yılmaz, Azerbaycan'ın en önemli ticaret ortaklarından biri olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen 15 milyar dolarlık ticaret hacmini en kısa sürede yakalamaktır. Yolun yarısına gelmiş durumdayız, kalanını da önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde alacağımıza inanıyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşmamızın kapsamını genişletiyoruz. Kapsamın Genişletilmesine İlişkin Protokol'e dair iç onay süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı ve iş insanlarımızın Türkiye ve Azerbaycan pazarına erişimlerini daha avantajlı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmalarımız, ticaret hacmi hedefimize ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Tercihli ticareti orta vadede serbest ticaretle de inşallah taçlandıracağız."

Ulaşım imkanlarını geliştirme, gümrüklerde sadeleştirme, gümrük kapılarında iyileştirme gibi tedbirlerle ticareti çok daha kolay ve hızlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Yılmaz, Türkiye'nin Azerbaycan'daki yatırımlarının 13 milyar dolar seviyesine ulaştığını, üçüncü ülkelerden giden yatırımların eklenmesiyle bu rakamların daha yükseleceğini dile getirdi.

Cevdet Yılmaz, Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımlarının 21 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildirerek, "Müteahhitlerimiz, Azerbaycan'da bugüne kadar 19,3 milyar dolar değerinde 526 proje üstlenmiştir. Bundan sonraki süreçte de Azerbaycan'daki yatırımlarımızı arttırmaya ve başta işgalden kurtarılan bölgeler olmak üzere Azerbaycan'ın alt ve üstyapısının geliştirilmesine yönelik tüm projelere katkı sunma konusunda hazır ve istekliyiz." diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı'nı Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin de yüzyılı yapmak için omuz omuza çalışmaya devam edeceklerini anlatan Yılmaz, "Her zaman iyi günde, kötü günde, rahat ve sıkıntılı zamanlarda kader birliği içinde tek millet iki devlet anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Asadov: Ülkelerimiz bölgenin gelişiminde önemli rol oynuyor

Asadov, ziyaretinin verimli geçtiğini ve birkaç önemli belge imzaladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edileceğini aktaran Asadov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in COP29 için resmi davet mektubunu Erdoğan'a ileteceğini belirtti.

Asadov, Türkiye temaslarına Kahramanmaraş ziyaretiyle başladıklarını ve bölgede ülkesinin inşa ettiği konutları yerinde incelediklerini ve gerekli talimatları verdiklerini dile getirdi.

Yılmaz’la ikili görüşmesinde, iki ülke arasındaki bazı konuları ele aldıklarını, 2. Karabağ Savaşı’ndan bahsettiklerini kaydeden Asadov, Azerbaycan'ın hak davasına destek verdikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm Türk devlet yetkililerine ve Türk halkına teşekkürlerini iletti.

"Bizim niyetimiz, amacımız birdir"

Asadov, Azerbaycan'ın tüm konularda Türkiye'nin yanında, Türkiye'nin de iyi ve kötü gününde Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bizim niyetimiz, amacımız birdir. Bu da Azerbaycan ile Türkiye'nin stratejik ortaklık ve müttefikliğimizin bundan sonra da başarıyla gelişmesi ve kardeş halklarımızın refahına katkı sunmaktır. Toplantının sonrasında imzalanan protokol ve 120 maddelik yeni Faaliyet Planı işbirliğimizin tüm güncel konularını kapsamaktadır.

Bunun yanı sıra ticaret, işbirliğinin geliştirilmesi, su yönetimi ve hayvan hastalıklarıyla mücadele hususunda belgeler imzalandı. Geçen dönemde olduğu gibi hükümetlerimizin bundan sonra da iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanmasını sağlamak için çabalarını birleştireceğinden eminim."

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği hususunda geniş müzakerelerde bulunduklarının altını çizen Asadov, bu alanda ilerleme kaydetmek için büyük potansiyelin mevcut olduğunu ve mevcut potansiyelin hayata geçirilmesinin her iki ülkenin refah düzeyinin yükselmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Asadov, iki ülke liderinin ülkeleri arasında hedeflenen 15 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefinin yarısı olan 7,65 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmış olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Tercihli Ticaret Anlaşması'nın kapsamının genişletilmesinin ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesine pratik katkı sunacağını düşündüğünü belirten Asadov, karşılıklı yatırımların artırılması hususunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Asadov, iki ülke arasında yeni faaliyet alanlarının belirlenmesi, yeni ortak projelerin hayata geçirilmesi olanaklarının gözden geçirilmesi için ilgili kurumlara talimat verildiğine, iki ülke arasındaki enerji ve ulaştırma alanlarındaki işbirliklerine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Her iki yönde işbirliğimiz başarıyla gelişiyor. Bu iki yön, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde önemli etkenlerdir. Birlikte hayata geçirdiğimiz mega projeler, dünya enerji ve ulaştırma haritalarını değiştirdi. Ülkelerimiz bölgenin gelişiminde, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynuyor."

Türkiye-Azerbaycan İş Forumu vesilesiyle Yılmaz'la tekrar bir araya geleceklerini belirten Asadov, "Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişiminde atılacak adımları müzakere edeceğiz. Hükümetlerimiz iş insanları arasındaki diyaloğun teşvikinin önemine bundan sonra da destek vermeye hazırdır." dedi.

Asadov, her iki ülkede de yatırım ortamının cazip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülkelerimizdeki istikrar ve birbirimize olan yüksek güven ve itimat, iş dünyası arasındaki diyaloğun ve yatırım işbirliğinin başarıyla devam etmesine sağlam zemin oluşturmaktadır. Ziyaretimin sonuçlarının ikili ilişkilerimizin geliştirilmesine ivme kazandıracağına ve işbirliğimiz için yeni olanaklar sağlayacağına eminim.

Cumhurbaşkanlarımız arasındaki sağlam kardeşlik ilişkileri ve karşılıklı güven, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin başarılı gelişimine olumlu etki sağlayan en önemli etkendir. Devlet başkanlarımızın liderliğinde, ülkelerimiz arasında stratejik ortaklık ve müttefiklik ilişkilerinin bundan sonra da tüm alanlarda başarıyla gelişeceğinden eminim. Azerbaycan hükümeti, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen tüm hedeflere ulaşmak için Türkiye hükümeti ile sıkı iş birliğini sürdürmeye hazırdır."

Toplantıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nebiyev ve Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev de hazır bulundu.

Madencilik ekonominin lokomotifi olacak Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Kredi çekecekler dikkat! 50 ve 100 bin TL’nin geri ödemesi ne kadar? İşte oranlar Cezalara yüzde 43,93 zam geldi! Yeni yılda bunları yapanlar yandı İş Bankası 750 milyon dolarlık eurobond için erken itfa kararı aldı Türkiye'de doktora öğrencisiydi, Suriye'de Bakan oldu