TULİB Başkanı Karanfil: Libya'da üretim yaparak ciddi avantajlar elde edilebilir

Libya'nın, Afrika'nın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa'ya da yakınlık açısından çok önemli avantajları bulunduğunu aktaran TULİB Başkanı Murtaza Karanfil, "Bu ülkede üretim yaparak çok ciddi avantajlar elde edilebilir" dedi.

Haber Merkezi | AA |

Türk-Libya İş Adamları Derneği (TULİB) Başkanı Murtaza Karanfil, Libya'nın iş yapma kültürüne en hakim ülke olduklarını belirtti.

TULİB'den yapılan açıklamaya göre, Libya'da yeni geçiş yönetimiyle birlikte farklı ülkelerden liderler, ülkeyi ziyaret ederek birçok alanda iş birliğini geliştirmek için görüşmeler gerçekleştiriyor.

Uzun yıllar süren iç çatışmalardan sonra BM gözetiminde geçiş yönetimine geçilmesi ve ülkede istikrarın sağlanması çabalarının, yıllardır ihmal edilen birçok alanda yatırımı da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Türkiye'nin son yıllarda siyasi, diplomatik ve ekonomik alanlarda sıkı iş birliğinde olduğu Libya'daki yeni yatırımlarda en çok pay alması beklenenler arasında Türk iş insanları ve yatırımcılar bulunuyor.

Libya'da yatırım imkanlarının bulunduğu alanlar ve hayata geçecek projelere ilişkin Türk yatırımcıları bilgilendirmek üzere TULİB tarafından uluslararası kuluçka merkezi BINA Incubator iş birliğiyle "Yatırım Zirvesi" düzenlendi.

Zirvede, ülkedeki yatırım fırsatları ele alınırken, Türk iş insanlarının ülkeyle ilgili soruları yanıtlandı.

"Bu ülkede üretim yaparak çok ciddi avantajlar elde edilebilir"

Zirvede konuşan TULİB Başkanı Murtaza Karanfil, Libya'nın her şeyi ithal eden bir ülke olduğunu ve ülkede her türlü iş koluna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Libya'nın, Afrika'nın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa'ya da yakınlık açısından çok önemli avantajları bulunduğunu aktaran Karanfil, "Bu ülkede üretim yaparak çok ciddi avantajlar elde edilebilir. Libya'da birçok üretim malzemesi Çin'den bile ucuza mal olabiliyor. Bu ülkenin içinde bulunan ham maddelerin kullanıldığı alanlara yönelirsek dünyadaki rakiplerimizden yüzde 50'ye varan oranlarda düşük maliyetle üretim yapabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Libya'da lojistik sektöründe ciddi avantajlar sağlanabileceğini kaydeden Karanfil, "Müteahhitlikten sanayiye, üretimden ticarete her türlü potansiyele hakimiz. Libya; Akdeniz'e 3 gün, Afrika'nın her yerine kara ulaşımında 10 günlük mesafede. Lojistik maliyetini ve süresini çok kısaltıyor." ifadelerini kullandı.

"Yatırım kapasitesi 120 milyar doların üzerinde"

Murtaza Karanfil, müteahhitlikten sanayiye, üretimden ticarete her türlü potansiyele hakim olduklarını, Libya'nın Türk iş insanlarını beklediğini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin, dünyada müteahhitlikte 500 milyar dolara yakın bir iş hacmi var. Bunun ilk deneyimini biz Libya'da yaptık. Bu ülkede 29 milyar dolarlık bir proje gerçekleştirdik. Libya'da böyle bir potansiyel var. Orada 2011'den bu yana özel sektör de gelişti. Libyalı iş adamları, görüşmemiz sonucunda tahmini yatırım kapasitesinin yaklaşık 120 milyar doların üstünde olduğu ilettiler."

Karanfil, Libya'da bir lojistik üs kurmak için çalıştıklarını, 50 bin metrekarelik kapalı alanı bulunacak üssün inşaatına 1-2 ay içerisinde başlayacaklarını, 30 milyon doların üzerinde yatırımları olacağını, üssün dünya standartlarında bulunacağını bildirdi.

Konut kredisi faiz oranları güncellendi: İşte 3 milyon TL'nin geri ödemesi... Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Ankaralılar dikkat! Bu yollar trafiğe kapatılacak Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez 11 kente kuvvetli yağış uyarısı Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı