TİSK'ten deprem bölgesi için "İstihdam ve İşletme Acil Eylem Planı"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği iller için uzaktan çalışmayla istihdam olanağı sunma, zarar gören esnafın sermaye mallarına destek olma ve bölge üreticileri için özel kota oluşturulmasının da aralarında olduğu eylem planı hazırladı.

Haber Merkezi |

ANKARA/EKONOMİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) deprem bölgesinde istihdamın korunması ve artırılması, işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için “Acil Eylem Planı” hazırladı.

TİSK’ten yapılan açıklamada, “TİSK elini taşın altına koymaya hazırlanıyor” denildi ve ayrıca, özel sektör ve sivil toplum örgütleri, ekonomik aktörlerin tamamının da ekonomik ve sosyal alanda öneri ve teklif geliştirmeye de çağırdı. TİSK’in acil eylem planında bölge halkı için uzaktan çalışma imkanı sunulması, zarar gören esnafın sermaye mallarına destek olunması, bölge üreticilerine kota ayrılması önerileri öne çıktı.

Eylem planı ve bütün tarafların katkı yapması çağrısına yönelik olarak bir değerlendirme yapan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bölge için yapılabilecek birçok çalışma var. Depremden zarar gören illerimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için herkes işlerin bir ucundan tutmalı. Biz de istihdam ve işletmeler için neler yapılabileceğine ilişkin önerilerden oluşan bir acil eylem planı oluşturduk.

Bu listedekiler, öneri, katkı ve eleştirilerle gelişmeye açık. Deprem bölgeleri için şu ana kadar tüm üyelerimizle birlikte elimizi taşın altına koyduk. Bundan sonrasına da hazırız” dedi. Akkol, TİSK bileşenlerine önerilerini ilettiklerini ve önerilerin hızla hayata geçirilmesini istediklerini vurgulayarak, bütün taraf ve ilgilileri desteğe çağırdı.

TİSK Acil Eylem Planı önerileri

TİSK tarafından hazırlanan Acil Eylem Planında, istihdam ve işin devamına yönelik öneriler dikkati çekiyor. TİSK, ayrıca ilgili tarafları önerileri geliştirmeye de açık olduğunu duyurdu. TİSK tarafından geliştirilen bazı öneriler şöyle:

Uzaktan çalışmaya uygun işler ile bölgedeki istihdamın desteklenmesi: Bölgedeki iletişim altyapısı ve kapasitesinin iyileştirilmesi, bankacılık, sigortacılık, telekom, teknoloji platformları, e-ticaret gibi sektörlerin çağrı merkezleri bölgeye kaydırılabilir. Teknoloji, yazılım, veri işleme, veri analizi, görsel ve teknik tasarım gibi, uzaktan çalışma imkânı bulunan tüm nitelikli istihdam alanlarında bölgeye kota ayrılabilir. İstihdam edilebilecek işgücü geliştirilmesine yönelik eğitim devreye alınabilir.

Acil durum istihdam programları: Enkaz kaldırma, yaşam alanlarının bakım ve temizliği, çocuk-yaşlı bakımı, depo-lojistik hizmetleri gibi bölgenin acil ihtiyaçlarını da karşılayacak alanlarda istihdam yapılabilir. Kadın ve genç öncelikli olarak ihtiyacın arttığı gıda, sağlık, hijyen, sosyal ve kültürel alanlardaki faaliyetlerde iş verilmesi sağlanabilir. Uzun süre devam edecek inşaat ve yeniden yapılanma göz önüne alınarak tüm alanlarda nitelik ve beceri artıracak faaliyetler yürütülmeli.

Sosyal ve kültürel olanaklar ile eğitim fırsatlarını artırılması: Barınma, gıda, sağlık, hijyen gibi alanlar öncelikli olarak deprem bölgesinde sosyal ve kültürel ve eğitim imkanları sunacak yatırımlar yapılması ve bu yatırımlarda bölge halkının istihdamına öncelik verilmeli. Tüm eğitim kurumları, geçici barınma alanlarında eğitim vermeye odaklanmalı.
Bölge esnafının işine başlaması: Bölgedeki yaşam alanlarında berber, terzi, hırdavat, malzeme, yeme içme gibi esnafın hizmet vermesi sağlanmalı. Bu amaçla geçici fiziksel alanlar sağlanmalı ve bu kişilerin ilk sermaye malları edinmesi desteklenmeli. Ürün tedariğinde bölge firmaları tercih edilmeli.

Sanayinin yeniden yapılanması ve yatırımlar: Hasar gören sanayi tesislerinin yenilenmesi, verimlilik artışı, sayısallaşma ve yeşil dönüşüme uygun yeniden yapılanma için finans sağlanmalı. İhracat siparişini yerine getiremeyecek firmalar için, yurt içinde alternatifleriyle karşılanarak ortak dayanışma yapılmalı.

Başta gıda ve tekstil ürünleri olmak üzere, bölgede ve diğer bölgelerde ihtiyacın arttığı tüm ürün gruplarında tedarikler deprem bölgesi firmalarından yapılabilir. Deprem bölgesine yönelik coğrafi işaret oluşturularak orada üretilen ürünlerin satın alması kolaylaştırılmalı, kampanya yapılarak ürün satın alma özendirilmeli.
Ülke genelindeki perakendeciler, ve e-ticaret firmaları, bölge üreticilerine kota ayırarak deprem bölgesindeki üreticilere pozitif ayrım yapabilir. Geri dönüştürülmüş tekstil, hidrojen yakıtlı yeşil çelik üretimi gibi yüksek potansiyelli alanlarda kapasite geliştirilmesine katkı sağlanmalı.

Tarım ve Hayvancılık: Yetiştirici ve üreticilerin kapasitesini yeniden kazanmaları için devlet imkanlarına ilave olarak finans sektörü de yenilikçi tarım ve hayvancılık yatırımları odaklı finansman araçları sunmalı. Sözleşmeli tarım uygulamalarıyla gıda sektöründeki üreticiler, bölgedeki çiftçi ve hayvancılara yönelik finansman sağlanmalı.

Mevduat faizlerinde son durum! İşte 500 bin ve 1 milyon TL’nin aylık getirisi Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Bu isim Türkiye'de sadece bir kişide var! Erkek ve kız çocuklarına işte en çok koyular isimler... Simpsonlar ABD’deki büyük yangını 20 yıl önceden nasıl bildi? TFF'den harcama limitleri kararı: Yüzde 30'luk pay iptal edildi Hiç gitmediği kasabaya 10 milyon euro miras bıraktı