Tarım üretici fiyatlarında artış nisanda hız kesti

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, nisan ayında aylık bazda yüzde 0,79 azaldı. Tarım-ÜFE'de yıllık artış yüzde 21,77 oldu. 

Haber Merkezi |

Tarım ürünleri üretici fiyatlarında artış nisan ayında hız keserek devam etti. Tarım-ÜFE aylık bazda yüzde 0,79 azalırken, yıllık artış yüzde 21,77 oldu. 

TÜİK verilerine göre; tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7,53, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,80 artış gerçekleşti.

Nisanda, endekste kapsanan 77 maddeden 14'ünün ortalama fiyatında azalış olurken 10 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 53 maddenin ortalama fiyatında ise artış yaşandı.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, tarım-avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,02 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 3,11, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 5,44 artış oldu.

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,03 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,3, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,64 artış olarak kayıtlara geçti.

En fazla fiyat artışı turunçgillerde

Aylık en fazla artış yüzde 13,99 ile turunçgiller alt grubunda gerçekleşti. Bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 13,06 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, yüzde 4,01 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt ve yüzde 3,76 ile yağlı meyveler oldu. Buna karşılık, azalışın olduğu alt gruplar yüzde 2,88 ile çeltik, yüzde 2,56 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, yüzde 1 ile lifli bitkiler olarak sıralandı.

Yıllık en fazla artış yüzde 52,67 ile turunçgiller alt grubunda oldu. Bunu yüzde 38,73 ile lifli bitkiler, yüzde 28,38 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, yüzde 23,98 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler takip etti.

Yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 3,58 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 6,92 ile çeltik ve yüzde 14,1 ile yağlı meyveler oldu.

Rekabet Kurumu'ndan 14 tohum şirketine soruşturma Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi BOTAŞ açıkladı: Aralık ayında doğal gaza zam gelecek mi? TÜRK-İŞ: Asgari ücrette ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi Tekel bayilerine yazı gönderildi: 1 Ocak'a kadar süre verildi! Karara uymayanlar para cezası