Şimşek maliyetleri çıkardı, gıda sektörünü "Fahiş fiyat bahaneniz yok" diye uyardı
Gıda Komitesi üyeleri olarak, Ticaret Bakanı Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile Tarım Bakanı Yumaklı’nın Ramazan öncesi fahiş fiyat artışlarına karşı bir araya geldiği sektör temsilcileriyle yaptıkları toplantıda, Şimşek’in mazot, elektrik fiyatlarını karşılaştırarak “Maliyetler artıyor bahanesiyle gelmeyin” mesajı verdiği iddia edildi.
Haber Merkezi |Ekonomi yönetimi, gıda fiyatlarında özellikle Ramazan ayından önce yaşanan fahiş fiyat artışlarının önüne geçebilmek için sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Ticaret, gıda, perakende sektörü temsilcileriyle yapılan toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in fiyat artışlarına “kira, navlun, nakliye maliyetleri, personel giderlerini” gerekçe gösteren temsilcilere maliyet hesabıyla yanıt verdi. Bakan Şimşek’in, mazot, elektrik fiyatlarını örnek vererek, “Maliyetler artıyor bahanesiyle gelmeyin” mesajı verdiği öğrenildi.
CNBC-e'den Hazal Ateş'in haberine göre Ticaret Bakanı Ömer Bolat da, fiyatları artıranlara yönelik cezaların artırılacağını söyledi. Ramazan ayından önce temel gıda ürünlerine erişimde sıkıntı yaşanmaması, arz ve fiyatlarda sağlıklı fiyat oluşumu için önlem alınacak.
3 bakan katıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde Gıda Sektörü Sivil Toplum Kuruluşları ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı 3 saat sürdü.
TOBB, TESK başkanlarının da katıldığı toplantıda, İstanbul, Ankara ve İzmir Ticaret Borsaları Başkanları, perakende, yumurta, gıda ve ihtiyaç maddeleri, kırmızı et, kanatlı hayvancılık, un, makarna, yağ, süt, ambalajlı su, toptancı haller ile bakliyat sektörü temsilcileri katıldı. Gıda Komitesi de alınacak tedbirlere ilişkin bilgilendirme yaptı.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, gıda piyasalarında adil, rekabetçi ve şeffaf bir ticaret ortamı tesis etmek suretiyle, gıda enflasyonu ile mücadelenin süreci, gerekli tedbirlerin uygulanmaya devam edeceği belirtildi.
Toplantı 3 saat sürdü
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, her Ramazan öncesi yaşanan fiyat artışlarının artık sona erdirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Ticaret Bakanı Bolat, gıda ürünlerinin giriş noktasından çıkışına kadar faturaların her aşamasının denetleneceğini belirterek, cezaların ağırlaştırılacağını, hiçbir şekilde taviz gösterilmeyeceğini ifade ettiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, sektör temsilcileri fiyat artışına neden olarak gösterdikleri kira, navlun, nakliye, personel giderlerine ilişkin maliyetleri paylaştı.
“Bahane edeceğiniz bir şey yok”
Bakan Şimşek’in de, mazot, elektrik maliyet hesabı çıkararak, “Bahane edeceğiniz bir şey yok” yanıtını verdiği öğrenildi.
Toplantıya katılan bakanların, “Ramazan ayından önce fiyat artışları içtihat haline gelmiş durumda. Artık bu imaj kalkacak. Fiyat artışlarını vatandaşa yansıtmayın. Denetimler artacak. Kayıt dışılığa izin verilmeyecek. Vatandaşın gıdaya erişiminin önündeki bütün engeller kalkacak. Vatandaşı Ramazan'da fiyat artışlarından kurtaracağız” değerlendirmesini yaptıkları belirtildi.
Zincir marketler eleştirisi
TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, fiyat artışlarında zincir marketlerin rekabeti engelleyen tutumlarının da etken olduğunu söyledi. Palandöken, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede, “Marketler kozmetik üründen züccaciye ürünlerine kadar her şeyi satıyor. Bu da haliyle rekabete zarar veriyor. Bakanlarımız toplantıda sektör temsilcilerini net bir dille uyardı. Sayın Şimşek, maliyet artışının bahane edilmemesi gerektiğini rakamlarla, tablolarla anlattı. Mazot, elektrikte bir artış olmadığını anlattı. Ticaret Bakanımız da cezaların ağırlaştırılacağını söyledi” değerlendirmesini yaptı.
Reform adımları izlenecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle destekleyecek reform adımlarına hız kazandıracaklarını söylemişti. Şimşek, gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması, gıda arz zinciri ve gıda lojistiği alanındaki destekleri sürdüreceklerini ifade etmişti.