Sigara ve içkiye ÖTV zammı: İşte zam oranı...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz-aralık dönemi YİÜFE değişim oranını yüzde 7,55 olarak açıklamasının ardından herhangi bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmazsa içki ve sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de bu oranda artırılacak. Akaryakıt ÖTV’si ise 31 Aralık’ta yüzde 6 artırılırken, otomatik artışın 2025’in ilk yarısında uygulanmaması kararlaştırılmıştı.

Haber Merkezi |

Hüseyin GÖKÇE / ANKARA

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) Temmiz-Aralık dönemi YİÜFE değişim oranını yüzde 7,55 olarak açıklamasının ardından, herhangi bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlanmazsa içki ve sigaradan alınan ÖTV de bu oranda artırılacak. Akaryakıt ÖTV’si ise 31 Aralık’ta yüzde 6 artırılırken, otomatik artışın 2025’in ilk yarısında uygulanmaması kararlaştırılmıştı.

Yeni ÖTV tutarları, ekonomim.com'un yaptığı hesaplamalara göre; sigara fiyatlarına en az 2-2.5 lira, 1 litrelik rakıya 100 lira, fiyat artışı olarak yansıyacak. Bu artış oranları sadece ÖTV kaynaklı artışa göre hesaplandı. İçki ve sigara firmalarının enerji ve işçilik gibi giderleri de dikkate alarak, daha yüksek zam yapabilecekleri belirtiliyor.

75 liralık sigara en az 2.5 lira artacak

Maliye Bakanlığı, ÖTV III sayılı listede farklı bir miktar ve oran belirlemezse, yüzde 7.55’lik ÖTV artışıyla birlikte sigaradan alınan 1,7026 liralık asgari maktu vergi yaklaşık 13 kuruş artarak 1 lira 8312 kuruşa yükselecek. 1 paket sigaranın asgari maktu vergi tutarı ise 34,05 liradan 36,62 liraya çıkacak. Asgari maktu vergi tutarı, satış fiyatı ne olursa olsun paket başına alınan vergi miktarını gösteriyor. Ancak piyasada satılan sigaraların yaklaşık yüzde 99’u asgari maktu vergi tutarının üzerinde vergiye tabi olacak şekilde fiyatlandırılıyor.

Sigaradan paket başına alınan maktu vergi tutarı ise 7 lira 80 kuruştan, 8 lira 38 kuruşa yükseliyor. Başka bir ifade ile 1 paket sigaranın maktu vergi tutarı 58 kuruş civarında artmış olacak. Sigara firmalarının bunu satış fiyatına 2.5 lira olarak yansıtması bekleniyor. Ancak firmaların enerji maliyetleriyle, işçilik maliyetlerindeki değişimi de satış fiyatlarına eklemesiyle sigara fiyatındaki artışın daha yüksek seviyede olacağı ifade ediliyor.

Vergi oranları değişip, çarpan etkisi düşürülmüştü

Sigaradan alınan vergi oranı geçen yılbaşında yapılan düzenlemeyle yüzde 63’ten yüzde 57’ye düşürülmüştü. Aynı kararda maktu vergide ise yüksek artışa gidilmişti. Bu düzenleme yapılmadan önce sigara maliyetlerindeki (tütün, enerji, işçilik vs) 1 liralık artışın satış fiyatına olan etkisi 7.5 lira seviyesindeydi. Çarpan etkisi şimdi her 1 liralık artış için 5.2 lira olarak hesaplanıyor.

Hâlen 75 liraya satılan 1 paket sigara üzerindeki vergi yükü şöyle oluşacak:
Satış fiyatı 75 TL
Nispi vergi (Yüzde 57) : 40.13
Maktu vergi (paket başına) : 8,39
Nispi+Maktu :48,51
KDV (satış fiyatı üzerinden) :12.50
Toplam vergi yükü :61.01
Bayi marjı :5.25
Sigara firması payı :8.74

1 litre rakı 1350 lirayı aşacak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) alkollü içkilerden alınan ÖTV’yi de(asgari maktu vergi tutarı) III sayılı listede açıklıyor.

Bu listenin rakı bölümündeki ÖTV tutarı, saf alkolün ÖTV’si. Sözkonusu tutar litre başına 1269,72 lira düzeyindeydi. Maliye farklı bir oran belirlemezse, bu tutar yüzde 7.5 artışla 1365,69 liraya çıkacak. Böylece yüzde 45 alkol derecesine sahip 1 litrelik rakıdan alınan ÖTV ise 571.37 liradan 614,56 liraya yükselecek.

Litrelik rakıda vergisiz satış fiyatı geçen yıl yaklaşık 417 lira seviyesindeydi. Bunun üzerine 614.56 liralık asgari maktu verginin eklenmesiyle KDV öncesi fiyat 1058,56 lira oluyor. Yüzde 20’lik KDV’nin eklenmesiyle ise 1 litrelik rakının satış fiyatı 1270,27 lirayı aşacak. Ancak içki üreticileri diğer maliyet artışlarıyla birlikte bunun daha üzerinde bir satış fiyatı belirlemesi bekleniyor.

İki alkol grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyat listesi... Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Vedat Milor'dan Kent Lokantası açıklaması: Hukuki yollara başvuracağım Türkiye'nin şekerleme devi yurt dışındaki tesisini sattı AB'den yeşil pasaportlulara 'ön vize' şartı: Türk vatandaşları etkilenecek mi? Doğalgaz bağlantı ve hizmet bedellerine dev zam!