Rusya gıdada kapıları birer birer açıyor

Ukrayna ile savaştan dolayı çok sayıda ülke ile ticareti durma noktasına gelen Rusya, daha önce ithalatını durduğu 7 Türk tarım ürününün üzerindeki yasağı kaldırdı. Kabak, patlıcan, nar, biber, üzüm, greyfurt ve portakalda Rus pazarına engelsiz olarak girecek.

Fikri Cinokur |

Fikri CİNOKUR

Rusya Federasyonu Hayvan ve Bitki Karantina Servisi Rosselkhoznadzor heyetinin Antalya’da sera ve paketleme tesislerinde inceleme yapmalarının ardından Rusya, bazı yaş meyve sebze ürünlerinde koyduğu yasağı kaldırdı. Rusya’nın bu kararından sonra moral bulan ihracatçılar, Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’nın bu bildirimi Karantina Müdürlükleri ile ihracatçılara iletmelerini bekliyor. Diğer yandan incelemeler yapmak üzere Antalya’da bulunan Rus heyet, dün de Demre’de görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet Antalya’daki temaslarına devam ediyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcısı Karmazin Anton Pavlovich yönetiminde 7 kişilik Rusya Hayvan ve Bitki Karantina Servisi Rosselkhoznadzor heyetinin Antalya’ya geldiğini bildirdi. Rus heyetinin Antalya merkez ve Demre ilçesinde sera üretim alanları ile paketleme tesislerinde inceleme yaptığını belirten Çavuşoğlu, Rusya’nın daha önce Antalya ve İzmir bölgelerinden domates ve biber alım yasağını kaldırdığını anımsattı.

Rus heyetinin incelemelerinden sonra Rusya’nın Türkiye’den satın aldığı kabak, patlıcan, nar, biber, üzüm, greyfurt ve portakalda da yasağı kaldırdığını ifade eden Çavuşoğlu, ‘’Artık Bizim Tarım Bakanlığımızın Rusya tarafından bildirilen kararı Karantina Bölge Müdürlükleri ile İhracatçılara iletmelerini bekliyoruz’’ dedi.

Resmi tebligat bekliyor

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yasakları kaldırmaya yönelik attığı adımların Batı Akdenizli yaş meyve sebze ihracatçılarını heyecanlandırdığına dikkat çeken Ümit Mirza Çavuşoğlu, şöyle devam etti: ‘’Yaş meyve sebze ihracatçıları yasağın resmi olarak kalktığını ve ürünlerin serbest bir şekilde Rusya’ya gidebileceğine yönelik tebligatın yapılmasını bekliyor. İhracatçılar, kapıların açılmasıyla birlikte eski iş bağlantılarının kısa sürede kurularak, sevkiyatların başlayabileceğini ve Türkiye ekonomisine ciddi oranda döviz girdisi sağlanabilecek.’’

Domates, biber, kabak, patlıcan, nar, biber, üzüm, greyfurt ve portakalda yasağın kalktığının Rusya tarafından dile getirildiğini ifade eden Başkan Çavuşoğlu, “Antalya’da çalışmalar gerçekleştiren Rus heyet ile görüşmeler gerçekleştirdik. Rus heyeti, yasağın tüm yaş meyve sebze ürünlerinde kaldırıldığını açıkladı. Konuyla ilgili resmi yazının Rusya tarafından ülkemize gönderildiğini bildirdiler. Rusya’dan yasağın kalktığına dair resmi yazının gelmesi yaş meyve sebze ihracatçılarımızda büyük heyecan yarattı ve beklentileri artırdı” dedi.

Üzüm, incir, kiraz, şeftali sezonunda geri sayım başladı

Batı Akdenizli yaş meyve sebze ihracatçılarının Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirmenin önünü açacak resmi yazıyı beklediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatının önünü açacak resmi yazının kısa süre içerisinde gelmesini bekliyoruz. Sebze üretiminde yayla sezonu için geri sayım başladı. Üzüm, incir, kiraz, şeftali sezonu için de geri sayım başladı. İhracat bağlantıları için her gün çok önemli ve kalkar ve sektör eski günlerine geri döner" dedi.

Irak, bütün gıda ürünlerinde ithalatı serbest bıraktı

Irak hükümeti, yerel piyasada emtia fiyatlarında görülen artış nedeniyle 3 ay süreyle tüm gıda ürünlerinde ithalat kapısının açık tutulacağını duyurdu. Kararın Türkiye’nin yılda 2,8 milyar dolar tarımsal ürün ihraç ettiği Irak’la ticaretini artırması bekleniyor.

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Sözcüsü Haydar Mecid, konuyla ilgili açıklamasında “Ticaret Bakanlığının, 3 milyon tonu aşmamak kaydıyla buğday mahsulü ithal etmesine, gıda, inşaat ve ilaç malzemelerinin gümrük vergilerini düşürmesine izin verildi” dedi ve yürürlükteki ithalatı engelleyen kararların 3 ay süreyle iptal edildiğini söyledi. Yaklaşık bir hafta önce sebze fiyatlarında yaşanan artış Iraklıların tepkisine neden olmuş, hükümete “krizi kontrol altına almak için duruma müdahale etmesi” çağrıları yapılmıştı. Geçtiğimiz aylarda Irak, yerel ürünlerin bolluğu nedeniyle sebze mahsullerinin ithalatını yasaklamıştı. Türkiye’nin Irak’a ihraç ettiği belli başlı gıda ürünleri; ayçiçeği yağı, buğday unu, tavuk eti, yumurta, bisküvi, turunçgiller, çikolatalı mamuller ve domates yer alıyor. Irak’a, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 635,5 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller, 555,7 milyon dolarlık ihracat yaptı. Türkiye, un ihracatının yüzde 47’sini Irak’a gerçekleştiriyor.

Bu hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi AKOM'dan İstanbul için saatli uyarı: Fırtına, yağış, kar... NASA keşfetti: Dünya'daki herkesi milyarder edecek asteroit! Bakanlıktan kasesi 1000 TL'lik çorbaya inceleme SPK'dan 17 şirketin sermaye artırımına onay