İthalat vergi önlemlerinde değişiklik

Elektrikli ve hibrit araçlar, polyester elyaf, ksilen, yağlık ayçiçek tohumu için ithalatta gümrük vergisi ilave yükümlülük ve tarife kontenjanlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile Ticaret Bakanlığı tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

ANKARA Haber Merkezi |

ANKARA (EKONOMİ) – Elektrikli ve hibrit araçlar, polyester elyaf, ksilen, yağlık ayçiçek tohumu için ithalatta gümrük vergisi ilave yükümlülük ve tarife kontenjanlarına Cumhurbaşkanı Kararı ve Ticaret Bakanlığı tebliğleri 20 Eylül günlü resmi gazetede yayımlandı.

Elektrikli araç ithalatçılarına getirilen servis yükümlülüğü hibrit araçlar için de olacak

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre geçtiğimiz yıl elektrikli araç ithalatına getirilen 7 bölgede 20 servis açma şartı kapsamına hibrit ve plug-in araçlar da eklendi. Ticaret Bakanlığı tebliğ değişikliğiyle, bazı elektrikli ve haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalatında yetkili servis zorunluluğu getirildi. Buna göre, kapsama giren ithal edilen hibrit ve plug-in taşıtlara hizmet vermek üzere 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu ithalatçının kendisi tarafından kurulacak ve TSE’den belge alacak. Buralarda çalışacak kişiler TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından mesleki yeterlilikleri belgelenecek. Tip onayına tabi olmayan elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalatında ise muafiyet belgesi gümrük idarelerine verilmek zorunda olacak.

Yağlık ayçiçek tohumu için tarife kontenjanı kullanım şartları belirlendi

Ticaret Bakanlığı tebliğinde, ithalat kontenjanı yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımı yapanlar öncelikli olmak üzere ham veya rafine ayçiçeği yağı üreten sanayici firmalara dağıtılacak. Dağıtım 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu esas alınarak yağlık ayçiçeği tohumu veya yüzde 40 randıman ile bunun karşılığı ham ayçiçeği tohumu yağı olarak dağıtılacak. Toplam dağıtım yağlık ayçiçeği tohumu olarak dağıtılması durumunda 1 milyon ton, ham ayçiçeği tohumu yağı olarak dağıtılması durumunda ise 400 bin ton geçemeyecek. Tarife kontenjanı için başvurular 2 Aralık-13 Aralık tarihlerinde e-Devlet üzerinden veya Ticaret Bakanlığının internet sitesinden yapılacak.

Polyester elyaf ithalatına ek yükümlülük

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla 550.20.00.00.00 GTİP numaralı "polyester elyaf" tanımlı eşyaya yönelik açılan soruşturma tamamlandığı ve ek mali yükümlülük getirildi. Aynı yöndeki Ticaret Bakanlığı tebliği de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararıyla bu eşyanın ithalatında üç yıl süreyle yıllara göre azalacak şekilde ilave yükümlülük uygulanacak. Buna göre,

  • 23 Eylül 2024-22 Eylül 2025 arasında kg başına 0,048 dolar,
  • 23 Eylül 2025-22 Eylül 2026 arasında kg başına 0,044 dolar,
  • 23 Eylül 2026-22 Eylül 2027 arasında kg başına 0,040 dolar

ek mali yükümlülük uygulanacak. İlgili Cumhurbaşkanı kararında, bazı ülkeler için ilave yükümlülük uygulanmayacak tarife kontenjanı da açıldı. Çok sayıda ülkenin yer aldığı liste Kararın eki olarak yayımlandı.

Ksilen için gümrük değişti

Resmi Gazetede yayımlanan bir başka Cumhurbaşkanlığı kararıyla baskı, kauçuk ve deri işleme, temizlik maddeleri, vernik, akaryakıtlar, boyalar gibi ürünlerde katkı malzemesi olarak kullanılan Ksilen (GTİP 2905.42.00.00.00) için bazı ülke gruplarına yönelik ilave gümrük vergisi getirildi. İthalat kararına eklenen satır ile 3 numaralı sütundaki ülkeler, genelleştirilmiş tercih sistemi kapsamındaki ülkeler ve 8 numaralı sütündeki ülkeler için yüzde 15 ilave gümrük vergisi getirildi.

Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!