Pandemi ile birlikte vatandaş, yerel esnafa yöneldi

Pandemi ile birlikte vatandaşların yüzde 86’sı tanıdık/bildik mağazadan alışveriş yapmayı tercih ederken, her 4 kişiden 3’ü esnafın tavsiyesine değer veriyor.

Mastercard tarafından Türkiye’nin de dahil olduğu 16 ülkede yapılan araştırmaya göre, yerel işletmelerin önemi giderek artıyor.

Buna göre tüketicilerin yüzde 86’sı alışverişlerini tanıdık/bildik yerden yapmayı tercih ediyor. Alışverişlerinde yerel mağazaları tercih edenlerin yüzde 77’si ise COVID-19 salgını bitse de aynı yerden alışveriş yapmaya devam edeceğini ifade ediyor.

Komşuluk ilişkileri gelişti

Araştırmaya göre, COVID-19 kısıtlamalarıyla beraber mahallelerinde yeni mağaza keşfettiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 80 olurken, yüzde 75’lik bir kesim yerel esnafın önerilerine saygı duyduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yıla oranla, komşularına selam verenlerin oranı yüzde 64 olurken, her 4 kişiden 1’i komşusunun yedek anahtarını taşıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı komşularının online siparişlerini teslim alıp, ilettiğini belirtirken, yine komşularıyla aynı WhatsApp grubunda buluşanların oranı ise yüzde 24 seviyesinde bulunuyor.

Kolay ve hızlı erişim tercih edilirliği artırıyor

Yerel mağazaların tercih edilmesindeki en önemli etkenlerin başında yüzde 56 ile kolay ve hızlı erişim geliyor. Her 2 kişiden 1’inin büyük marketlerdeki kuyruğa girmek istemediğini belirttiği çalışmada 3 kişiden 1’i ise ulaşım kısıtlamaları sebebiyle yerel mağazaları tercih ettiğini söylüyor. Ayrıca yerel işletmelerin ürünlerinin daha kaliteli / kıymetli olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 32 seviyesinde yer alıyor.

Tercihlerde eş-dost tavsiyesi önemli

Harcamalarını kendi semtinde yapanlar için de ‘kolaylık’ yüzde 61 ile ilk sırada yer alıyor. Tüketicilerin yüzde 49’u ‘yerel işletmelerin toparlanmasına destek olmak’ amacıyla yereli tercih ederken, esnafla kurulan dostluk ve işletmenin herhangi bir gruba bağlı olmaması yüzde 37 ile üçüncü sırada geliyor. Yerel esnafın tercih edilmesinde eş-dost tavsiyesi yüzde 33 olarak ölçülürken, bu mağazalarda satılan ürünlerin daha kaliteli / kıymetli olduğunu ifade edenlerin oranı da yüzde 33 seviyesinde bulunuyor.

"KOBI Destek Paketi ile işletmelerin dijitalleşmelerine destek oluyoruz"

Konuya ilişkin açıklama yapan Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, “İnsanlar kendi mahallelerini, semtlerini yeniden keşfettikçe, kendi muhitlerinde farklı iş kollarında faaliyet gösteren esnafı da yeniden keşfetmeye başladı. Biz de Mastercard olarak, ekonomimizin yerel kahramanlarını teşvik etmek ve toparlanmalarına destek olmak amacıyla, MasterKOBI platformumuz üzerinden küçük işletmelere destek verebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. COVID-19 salgınına paralel olarak hayata geçirdiğimiz KOBI Destek Paketi ile özellikle dijitalleşme süreçlerinde ihtiyaç duyabilecekleri temel çözümleri sunuyoruz.” diye konuştu.

Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor? “Fed’in faiz indirimi Kamala Harris’i ABD’nin 47. Başkanı yaptı”