Otomotiv temmuzda vites düşürdü

Otomotiv satışları temmuz ayında yüzde 45 azaldı. Artan fiyatlar ve çip krizinin yanı sıra uzun süren bayram tatili de bu düşüşte etkili oldu.

Haber Merkezi |

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 45,3 azalarak 47 bin 849 adede geriledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneğ (ODD) verilerine göre; temmuz ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı  ayına göre yüzde 47,7 azalarak 36 bin 311 adet olurken, hafif ticari araç  pazarı yüzde 35,8 azalarak 11 bin 538 adede indi. 

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 25,2 düştü.

7 aylık satışlar yüzde 30 arttı

Öte yandan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,6  artarak 442 bin 550 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 7 aylık dönemde  yüzde 27 artarak 346 bin 636 adet olurken, hafif ticari araç pazarı  da yüzde 40,1 artarak 95 bin 914 adede ulaştı.

İhracatta ‘çip’ faturası arttı

Otomotiv endüstrisi, nisan ayından bu yana baz etkisi ile gösterdiği çift haneli artışa temmuzda ara verdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin temmuz ayı ihracatı yüzde 9 düşüşle 2 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan endüstrinin toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 12,2 oldu. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yarı iletken çip sorunu nedeni ile yaşanan üretim problemleri ve uzun bayram tatili nedeniyle işgünü sayısının az olması, temmuz rakamlarının aylık ortalamaların altında kalmasında etkili oldu” dedi.

Temmuzda eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı çift haneli artarken, binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise çift haneli düşüş gösterdi. Temmuzda tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 1 artarak 827 milyon dolar olurken, sektör ihracatındaki en büyük ürün grubunu oluşturdu. Geçen ay özellikle Birleşik Krallık ve Rusya’ya yönelik yüzde 63’e varan yüksek oranlı ihracat artışları da dikkat çekti. Yılın ilk yedi ayında ise yüzde 26 artarak 16.4 milyar dolar ihracat yapan otomotiv sektörü, toplam ihracatta yine ilk sırada yer aldı.

Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! 11 kente kuvvetli yağış uyarısı Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı Hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? İşte liste... Merkezi yönetim brüt borç stoku 8,3 trilyon lira oldu