Oteller doldu, yılbaşı öncesi Instagram'da kaçak günlük kiralık evlere talep patladı

Yılbaşında oteller dolunca kaçak günlük kiralık evlere rağbet arttı. Sosyal medyayı kullanarak denetimlerden kaçmayı başaran fırsatçılara gün doğdu. Otelciler duruma “Nasıl ki ikinci el otomobil ticareti ve emlak satışı sosyal medyadan yasaklandıysa, günlük kiralama yapan sosyal medya hesaplarına da ceza gelmeli ve kapatılmalı” diyerek isyan etti.

Haber Merkezi |

Günlük kiralık evlere getirilen düzenlemenin üzerinden tam 1 yıl geçti. Bir dönem ülke çapında 70 bini bulan günlük kiralık ev sayısı bir anda eridi. Yeni yönetmelikle şartları sağlayan ve bakanlıktan ‘Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’ alan ev sayısı bugünlerde 30 bin civarında... Ancak bazı ev sahipleri ve emlakçılar hâlâ kaçak olarak bu işleme devam ediyor.

Özellikle yılbaşı, resmi tatil günleri ve yaz dönemlerinden kaçak olarak günlük ev kiralayanların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Bakanlık yetkilileri ve kolluk kuvvetleri denetimlere tüm hızıyla devam ediyor. Ancak denetimler ya ilan siteleri ya da şikâyet üzerine yapılabiliyor.

Kiralama sosyal medya üzerinden yapılıyor

Bugüne kadar binlerce eve ceza kesildi. Fakat kaçak kiralama işlemleri ağırlıklı olarak İnstagram gibi sosyal medya platformları üzerinden yapılıyor. Bu nedenle takip ve denetim işlemleri daha da zorlaşıyor.

Otelciler isyan etti: Günlük kiralama yapan sosyal medya hesaplarına ceza gelmeli ve kapatılmalı

İstanbul Bakırköy’de otelcilik yapan Burak Taşçıoğlu, “Kaçak günlük kiralık evlere getirilen düzenleme sektöre ciddi katkı sundu. Bir dönem ülke çapında 70 binden fazla kaçak ev bulunuyordu. Geçen yılbaşında, düzenleme sonrası bu sayı 30 bine kadar düştü. Ancak denetimler eski sıklıkta yapılmıyor. Bu da bu işi yapanlara fırsat doğuruyor. Özellikle yılbaşı ve resmî tatil günlerinde sosyal medyada ‘günlük kiralık ev’ paylaşımılar artıyor. Aynı şekilde yaz döneminde de bu fırsatçılığı görüyoruz. Nasıl ki ikinci el otomobil ticareti ve emlak satışı sosyal medyadan yasaklandıysa, günlük kiralama yapan sosyal medya hesaplarına da ceza gelmeli ve kapatılmalı. Kendilerini turizmci olarak gösteren profi ller yasak olmasına rağmen, belgesiz şekilde günlük kiralık ev işi yapıyor. Ne vergi veriyorlar ne kayıtları var. Bırakın günlük kiralamayı saatlik ev kiralıyorlar. Yılbaşında 1 gecelik günlük kiralık evin fi yatı 3 bin lirayı buluyor. Otellerde yer olmadığı için insanlar buraları tercih ediyor” dedi.

1 milyon TL’ye kadar cezası var

1 Ocak 2024’te konutların turizm amaçlı kiralanması için bakanlıktan izin belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yasa ile ‘Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’ bulunan ev sahipleri konutlarını yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayabiliyor. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanıyor ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre veriliyor. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanıyor ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınıyor. 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira ceza veriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Koza Altın ismini değiştirdi Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım SGK Uzmanı Erdursun en düşük emekli maaşını değerlendirdi Estetikte yeni dönem: Resmi Gazete'de yayımlandı Seçil Erzan'ın Bozcaada'daki villası 15 milyon TL'ye satıldı En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte SSK-Bağkur emekli maaşı hesabı