New York borsası yüksek üretici enflasyonu verisi ardından düştü

New York borsası ABD'de üretici enflasyonun beklentileri aşması sonrası günü düşüşle tamamladı.

Haber Merkezi | AA |

Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,35 azalarak 38.905,66 puana düştü. S&P 500 endeksi yüzde 0,29 azalışla 5.150,48 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,30 azalarak 16.128,53 puana indi.

ABD'de üretici enflasyonu beklentilerin üzerinde gelmesi, pay piyasalarında negatif bir seyre yol açtı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) şubatta aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 1,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek ÜFE de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2 artarak beklentileri aştı.

Analistler, bugün açıklanan ÜFE'nin Fed'in 19-20 Mart'ta gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesindeki son önemli ekonomik veri olduğunu ve piyasalarda dikkatlerin bankanın gelecek haftaki toplantısından çıkacak kararlara çevrildiğini belirtti.

ÜFE verileri sonrası ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan artarak yüzde 4,29'a yükseldi.

Ayrıca, ABD'de perakende satışlar ise şubat ayında yüzde 0,6 ile beklentilerin altında artış kaydetti.

Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 9 Mart ile biten haftada 209 bin ile beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan, ABD'li çip şirketi Nvidia'nın hisselerindeki düşüş bugün de devam etti ve şirketin hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.

ABD'li çelik üreticisi US Steel'in hisseleri de ABD Başkanı Joe Biden'ın şirketin Japonya'nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel tarafından satın alınmasına karşı çıkması sonrası yüzde 6'nın üzerinde düştü.

Bakanlık, o markaları ifşa etti: Sucuk yapımında sakatat kullanmışlar... Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun teklifi yasalaştı Fed’in Bej Kitap raporu yayımlandı: İmalat düşüşte, istihdam artıyor Devlet Bahçeli'nin, Öcalan çıkışı ne anlama geliyor? Ekmekte zam bilmecesi... Fırınlar fiyat artırdı: 'Zamlara karşı gelemiyoruz'