MAİB Başkanı Karavelioğlu: Sanayici için dezenflasyon süreci COVID-19’dan bile sancılı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yarattığı yan etkiler yönünden, dezenflasyon sürecinin sanayici için COVID-19 döneminden bile daha sancılı olduğunu belirterek, makine yatırımlarının pandemi nedeniyle kapanmaların yaşandığı 2020’nin bile gerisine düştüğünü söyledi.
ANKARA Haber Merkezi |ANKARA (EKONOMİ)-Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatı 28.2 milyar dolara ulaşan makine sektörü, yurt içinde daralma beklenen süreçte ihracata yönelik verilecek desteklerden beklentisini artırdı. Makine İhracatçıları Birliği(MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, OVP’de ihracatın büyümeye daha fazla katkı vermesinin beklendiğini belirterek, “Döviz bazında artan maliyetlerini finanse edecek gücü çok sınırlı hale gelmiş, kapasitesinin önemlice kısmı boşa çıkmış ihracatçının bu katkıyı nasıl sağlayacağını henüz kestiremiyoruz” dedi. Karavelioğlu, dezenflasyon sürecinin sanayici için COVID-19’dan bile sancılı olduğunu anlattı.
Sektörün Ocak-Ağustos ihracat verilerini değerlendiren Kutlu Karavelioğlu, 8 ayda serbest bölgeler dahil ihracatın 18.3 milyar dolar, yıllıklandırılmış ihracatın ise 28.2 milyar dolar olduğunu bildirdi. OVP’de yatırımlarda artış beklenmediğini ancak sıkılaşma ve yurt içindeki daralmanın devamını öngören süreçte yüzde 4 gibi yüksek seviyede büyüme oranı belirlendiğini dile getiren Karavelioğlu, “Büyümede ihracatçıya bu kadar çok güvenilmesi, değerli TL dolayısıyla oluşan baskının ihracata yönelik farklı desteklerle giderileceğine yönelik bir beklenti oluşturuyor” dedi.
Büyüme hedefinin net ihracatın büyümeye daha fazla katkı vereceği anlamına geldiğini ifade eden Kutlu Karavelioğlu, “Fakat döviz bazında artan maliyetlerini finanse edecek gücü çok sınırlı hale gelmiş, kapasitesinin önemlice kısmı boşa çıkmış ihracatçının bu katkıyı nasıl sağlayacağını henüz kestiremiyoruz” diye konuştu. Karavelioğlu, büyümede ihracatçıya bu kadar çok güvenilmesi, değerli TL dolayısıyla oluşan baskının ihracata yönelik farklı desteklerle giderileceğine yönelik bir beklenti oluşturduğunu belirtti.
Sektörün kg ihracat fiyatının 7.5 dolar olduğunu kaydeden Karavelioğlu, ABD’ye yönelik ihracatın 8 ayda yüzde 12.2’lik artışla 1.4 milyar dolara ulaştığını, Almanya’nın ise 2.3 milyar dolar ile Türkiye’nin makine ihracatında ilk sıradaki yerini koruduğunu aktardı.
ABD’deki faiz indiriminin son çeyrekte canlılık umudu getirdiğini vurgulayan Kutlu Karavelioğlu, ABD’ye yapılan ihracatın Rusya, Almanya ve İsrail’deki kayıpları telafi edecek seviyede olmasa da sektör için moral kaynağı olduğunu söyledi.
“Yatırımlar pandemi döneminin bile gerisinde”
Yarattığı yan etkiler yönünden, dezenflasyon sürecinin sanayici için COVID-19 döneminden bile daha sancılı olduğunu söyleyen Karavelioğlu, makine yatırımlarının pandemi nedeniyle kapanmaların yaşandığı 2020’nin bile gerisine düştüğü bilgisini verdi.
Makine teçhizat yatırımlarında 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez gerileme görüldüğünü vurgulayan Kutlu Karavelioğlu, eski ECB Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Komisyonu için hazırladığı bir rapordan örnekler verdi.
Avrupa’nın inovasyon odaklı büyümeyi desteklemek için alması gereken önlemlerin yer aldığı raporun Türkiye için de yol gösterici olması gerektiğine işaret eden Karvelioğlu, “Metinde en dikkat çekici unsurlardan biri, kritik ithalatta bağımlılığı azaltma vurgusu. Özellikle Çin ve diğer jeopolitik rakiplerinden gelen kritik hammaddelerin, dijital teknoloji ve enerji gibi dış kaynaklara olan ithalatının azaltması çağrısı… Düşük kur rejiminde ithal girdinin enflasyonla mücadelede önemli olduğu varsayımına karşı, bunun bağımlılık ilişkisi kurarak fiyatlar üzerindeki kontrolü azalttığını görüyoruz” diye konuştu.