Macaristan'la 6 milyar dolarlık ticaret için ‘bağlantı’ kuruldu

Macaristan ile siyasi ve ticari ilişkiler için atılan adımlar hızlandı. Çelik İhracatçıları Birliği’nin organize ettiği bağlantı elemanları Ur-Ge heyetine katılan 13 Türk firması 73 Macar alıcıyla bir araya gelirken, TBMM Dışişleri Komisyonu da Macaristan Parlamentosu’nu ziyaret etti. İki ülke, 4 milyar dolar olan ticaret hacmini 6 milyar dolara taşımak istiyor.

İmam Güneş |

İmam GÜNEŞ - BUDAPEŞTE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Victor Orban arasında seyreden pozitif ilişkilerin alt kadrolarda kurulması için temaslar artırıldı. İki ülkenin siyasi ve ekonomik işbirliklerinin artırılması noktasında olumlu adımlar atıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu’nda yer alan milletvekilleri Macaristan parlamentosunu ziyaret ederken, Çelik İhracatçıları Birliği de (ÇİB) bu kapsamda bağlantı elemanları sektörüne yönelik Ur-Ge heyeti ile Macaristan’a çıkarma yaptı. Düzenlenen ticari heyetlerin katkısı ile İki ülke arasında yaklaşık 4 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 73 firma ile 300 ikili iş görüşmesi yapıldı ÇİB çatısı altında yer alan bağlantı elemanları sektörü, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda Bağlantı Elemanları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (BESİAD) ev sahipliğinde Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Ur-Ge heyeti düzenledi. 13 Türk firmasının katıldığı heyet kapsamında 73 Macar ve Macaristan’da faaliyet gösteren yabancı alıcılarla görüşüldü. Yaklaşık 300 ikili görüşmenin yapıldığı organizasyon alıcılar Türk ürünlerinin kalite ve çeşitlilik olarak başarılı olduğunu vurguladı. Türk firmalar önemli bağlantılar kurarken, işbirlikleri de sağladı.

Macaristan’ın gelecekte çok fazla büyüyeceğine inandıklarına vurgu yapan ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi ve BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, Macaristan’ın hem ucuz iş gücü hem de Avrupa’da birçok ülkeye yakın olmasının büyük avantaj oluşturduğunu belirtti. Avrupalı büyük otomotiv, elektronik ve yan sanayileri burada olduğunu, Güney Kore, Çin ve Japon firmalarının ilgisini çektiğini kaydeden Tecdelioğlu, “Macaristan, büyük markaların dağıtım üssü gibi. Vergiler çok düşük. KDV yüzde 27 gelir vergisi yüzde 9. Çok fazla Türk firmasının yatırımı var. Ticaret hacmimiz gelişiyor. Yaklaşık 4 milyar dolarlık karşılıklı ticaretimizi ilk etapta 6 milyar dolara, sonrasında 10 milyar dolara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

“Katma değerli ihracat için verimliliği artırmalıyız”

Bağlantı elemanlarında Türkiye’nin Avrupa’da 2’nci, dünyada 6’ncı ihracatçı ülke olduğunu ifade eden Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Yüzde 94 yerli hammadde kullanıyoruz. Katma değeri ülkemizde bırakıyoruz. Kilogram fiyatımız 3,65 dolar. Ağırlıklı olarak otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörlerine ihracat yapıyoruz. Macaristan’ın geçen yıl yaptığı 144 milyar dolarlık ihracatın 55 milyar dolarını otomotiv ve beyaz eşya oluşturuyor. Bu yüzden Macaristan’ı hedef yaptık. Macar firmalara düzenlediğimiz heyete Koreli firma bile katıldı. Heyetler ve Ur- Ge’ler çok daha verimli oluyor. Rakipler, üreticiler herkes bir arada. Avrupa ülkeleri, yatırımlarını Orta Doğu Avrupa’ya yöneltti. Bu yüzden potansiyel yüksek. Heyetleri artırmalı, komşularla ilişkileri geliştirmeli ve üretimde verimliliği artırmamız lazım. Önümüzdeki yıl minimum 10 heyet yapacağız.”

Türk şirketler yatırımlarını artırdı

Temmuz ayında görevine başlayan Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin yanı sıra kültürden gastronomiye, sanattan spora kadar birçok alanda girişimde bulunduklarını söyledi. Macaristan’ın hem siyasi hem de ticari olarak Türkiye’ye pozitif yaklaşımda olduğunun altını çizen Ekşioğlu, şu bilgileri verdi: “500 civarında Türk firmamız burada faaliyet gösteriyor. Şişecam, Polat Enerji, Çelebi gibi firmalarımızın büyük yatırımları var. Şişecam yeni bir fabrika kurma hazırlığında. 30-40 milyon dolarlık yatırım için geri ödemesiz teşvik aldı. Macaristan, Avrupa’nın en düşük vergi isteyen ülkesi. Bu nedenle dünyanın önemli ülkeleri burada yatırım yapıyor. Etrafındaki pazarlardan dolayı büyüme potansiyeli çok yüksek. Hedefimiz 6 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak. Otomotiv, tekstil, bilgi iletişim, iklimlendirme, mobilya, inşaat malzemeleri, gıda ürünlerinde büyüme potansiyelimiz var.”

BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu'yla bir araya gelen AHAI CEO’su Csaba Kilian (solda), TOGG’un büyük başarı olduğuna dikkat çekti. Kilian “Türkiye, otonom araç üretimi için gerekli denemeleri burada yapabilir. Know-how paylaşımı yapabiliriz” dedi.

NASA keşfetti: Dünya'daki herkesi milyarder edecek asteroit! Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Bakanlıktan kasesi 1000 TL'lik çorbaya inceleme SPK'dan 17 şirketin sermaye artırımına onay ABD'den Rus bankası Gazprombank'a yaptırım Anayasa Mahkemesinden Pasaport Kanunu'na kısmi iptal