Kars'ta yılda 680 bin ton süt işleniyor
Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana peynir üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda bulunan Kars'ta yılda yaklaşık 680 bin ton süt işleniyor.
Haber Merkezi | AA |Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana kaşar peynirinin yapıldığı kentte, geleneksel yöntemler korunarak modern tesislerde tescilli peynir üretilmeye devam ediliyor.
İlkbahar mevsiminden itibaren hayvanların zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarda beslendiği kentte, ineklerden elde edilen taze sütler tanklarla mandıralara ulaştırılıyor.
Kars'ta 58 işletme peynir üretiyor
Geleneksel yöntemlerin korunduğu modern tesislerde işlenerek tescilli gravyer ile kaşar başta olmak üzere çeşit çeşit peynirin yapıldığı kentte, üretim yapan 58 işletme bulunuyor.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan, AA muhabirine, Kars'ta üretilen coğrafi işaretli kaşar ve gravyer peynirinin hem ülkede hem de dünyada bilindiğini söyledi.
"Yılda yaklaşık 680 bin ton süt işlenmektedir"
Kent genelinde peynir üretiminin artarak devam ettiğini ve kapasiteyi de artırmayı hedeflediklerini ifade eden Bozan, şöyle konuştu:
"Kars'ta 58 süt işleme tesisimiz bulunmakta, bunun 40 tanesi sanayi bölgesinde hizmet vermektedir. Yılda yaklaşık 680 bin ton süt işlenmektedir. Bu tesislerde bunun 350 bin tonu kaşar ve gravyer yapımında kullanılmaktadır. Yılda yaklaşık 18 bin 100 tona yakın kaşar üretimi var. Aslında kapasitemiz 100 bin ton. Yüzde 100 kapasiteyi kullanamama nedenimiz coğrafi şartlar. Kış şartlarından dolayı kaşar ve gravyer üretiminde biraz sıkıtılar var. Bununla ilgili de çalışmalarımız olacak. Kapasiteyi arttırmak için de çalışmalarımız devam ediyor."
Bozan, Kars'ın yüksek rakımlı mera ve yaylalarında otlayan hayvanların sütünden elde edilen peynirlerin daha lezzetli olduğunu belirterek, kaşar üretiminde Türkiye'de beşinci sırada olduklarını dile getirdi.
"Süt üretiminde Türkiye'de altıncı sıradayız"
Türkiye'nin kaşar üretiminin yüzde 15'lik kısmının Kars'ta yapıldığını anlatan Bozan, "Süt üretiminde Türkiye'de altıncı sıradayız. Kars kaşarı ve gravyeri coğrafi işaretlidir. Kars'ın özellikle mayıs ve haziran ayının sonuna kadar çıkan sütten elde edilen kaşarın daha farklı bir lezzeti vardır. Kentte birçok endemik bitki türümüz var, bundan dolayı da lezzeti de daha güzel." diye konuştu.