İş dünyasının vize krizi Latin Amerika’ya sıçradı

Türklere yönelik ağır vize koşullarına, Latin Amerika ülkeleri de katıldı. Ek kontrol şartlarını taşımayan yolcular, havaalanlarından geri çevriliyor.

İmam Güneş |

İmam GÜNEŞ / İSTANBUL

İş dünyasının son dönemde Schengen, ABD ve Çin vizelerinde yaşadığı sorunlara bir yenisi eklendi. İhracatçıların EKONOMİ’ye verdiği bilgiye göre Latin Amerika ülkeleri vize randevularını uzatırken Meksika’nın ise Türk pasaportu sahiplerinin vize başvurularında ABD vizesi istediği ifade ediliyor. Türk Hava Yolları (THY) da Mart ayında yaptığı duyuruda genel şartlara uysa dahi, ülke otoritelerince belirlenen ek şartlara uymayan yolcuların Venezuela, Meksika, Kolombiya, Küba ve Brezilya’ya girişine izin verilmeyeceğini belirtmişti. İhracatçılar, ilgili konsolosluklardan aldıkları geri dönüşe göre yabancıların da son dönemde çok fazla Türk pasaportu sahibi olması nedeniyle Türkiye’den yapılan başvuruların yığıldığını, bu nedenle sistemin aksadığını dile getirdi.

Kaçak yollarla geçişler vize sorununu büyüttü

Vize probleminin devam ettiğini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, “Bazı ülkelerden vize değil, randevu bile alamıyoruz. İngiltere’ye başvuru yapıyoruz, 5 aylık bir süreci buluyor. ABD şu anda 1 yıl sonrasına randevu veriyor. Meksika yeni sorunumuz haline geldi. Meksika vizeniz varsa artık ABD vizeniz de gerekiyor. ABD vizeniz yoksa İstanbul Havalimanı’ndan çıkış yapamıyorsunuz. Geçen ay Meksika’da katıldığımız fuar öncesi bir ihracatçımız ABD vizesi olmadığı için uçağa binemedi. Meksika tarafına sorduğumuzda sebebinin Türkiye’den giden bazı vatandaşlarımızın ABD’ye gayri resmi yollarla geçmesinin olduğunu söylediler. ABD, Meksika’ya bu konuda baskı yapıyor, neticesinde bu karar alınıyor. Venezuela, Kolombiya, Arjantin de artık neredeyse Schengen koşulları istiyor. Vize konusunda çözüm olmadığı gibi dünyanın farklı ülkelerinde de ek mevzuatlar hazırlanıyor.” İhracatçılar riski almıyor, vizesi olanla ilerliyor İhracatçıların Avrupa biletinin Schengen olduğuna değinen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, “Patronlarda yeşil pasaport var ama asıl işi yapacak olan çalışanların durumu ne olacak, vize olmazsa ihracatı nasıl yapacağız? Konsolosluklarla görüştüğümüzde Türk pasaportu ile yapılan başvuruların son dönemde ciddi şekilde arttığı, bu nedenle yığılma olduğu dönüşünü alıyoruz. Sadece fuara gideceğini ispatlarsan randevu açabiliyorlar. Bazen vize son gün çıkıyor, garantisi olmayan vize için de plan yapamazsınız. Çin ve ABD’den vize almak çok zor. Artık firmalarımıza vizeniz varsa gelin diyoruz. Aksi halde büyük risk oluyor” diye konuştu.

“Çalışanların vizesi olanını tercih ediyoruz”

Avrupa’nın tamamında vize almanın sorun olmaya devam ettiğini kaydeden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Genelde kısa süreli vizeler veriyorlar. 15 gün ya da 1 ay olabiliyor. Bazı işletmeler çalışanını getiremiyor. Artık çalışanlarından vizesi olanını tercih ediyoruz” dedi.

Avrupa’da vize için açık bir ülkenin olmadığını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Almanya’dan 10 günde 17 bin başvuru alınca sistemi kapattıkları dönüşünü aldıklarını, ABD’den ise 6-7 aydan önce randevu alamadıklarını söyledi. Artan başvurular neticesinde vize sorununun devam edeceğini ifade eden Eskinazi, ihracatçıların mağdur olmaması için ilgili bakanlıklarla görüşmeler yaptıkları, çözüm noktasında beklemeye geçtiklerini söyledi.

Avrupa’ya olan vizelerde sıkıntının devam ettiğini, ABD’den ise vize alamadıklarını vurgulayan Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, Ticaret Bakanlığı’na bildirim yaptıklarını, ticari vizeler için ayrıcalık yapılmasının elzem olduğunu vurguladı.

İhracatçılar ‘lobi’ için Brüksel’e yerleşiyor

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ne (AB) lobi faaliyetleri de artıyor. İhracatçıların çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Belçika’nın başkenti Brüksel’e ofi s açıyor. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) bünyesinde sektörel çalışmaların ve lobi faaliyetlerinin yürütüldüğü ofi s TİM’e devredildi. AB Parlamentosu’nun da merkezi olan Brüksel özellikle vize konusunda yaşanan sorunlar için temasların yerinde yapılmasına olanak tanıyacak. Brüksel ofi sine temsilci atama hazırlığı yapan TİM, merkezi kulis çalışmaları için etkin kullanmayı planlıyor.

TİM, konsolosluklarla görüşecek

Vize konusundaki sorunların devam ettiğini kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, konu ile ilgili EKONOMİ’ye açıklama yaptı. Son iki ayda şikâyetlerin daha fazla arttığına dikkat çeken Gültepe, “Hem bakanlıklarımıza hem de konsolosluklara yaşadığımız sorunları bildiriyoruz. Tüm yetkilerle görüşüyoruz. Konu ile ilgili rapor hazırlıyoruz, İstanbul’daki konsolosluklarla paylaşacağız. Yaşadığımız sorunları konsolosluklara gidip tek tek anlatacağız. Özellikle en fazla ihracat yaptığımız ülkelerle görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bayramdan sonra bu konuda hızlıca bir aksiyon alarak çözüm üretme gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu istifa mı etti? Resmi açıklama geldi Finansal performansın anahtarı: Dupont analizi Bitcoin 100 bin dolar rekorunu ne zaman kırar? Dünyanın en pahalı alışveriş caddeleri açıklandı: İstiklal Caddesi kaçıncı sırada? Sıfır araçlarda kampanya yarışı başladı! İşte yılsonu fırsatları... Sıfır faiz, takas desteği! AKOM açıkladı: İşte fırtına ve yağışın İstanbul'a bilançosu