İhracatçının döviz bozdurma oranı yüzde 30’a indi, KKM dönüşüm desteği kalktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİM Genel Kurulu’nda ihracatçıların döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildiğini açıkladı. Uygulama bugünden itibaren geçerli olacak.
Haber Merkezi |ANKARA (EKONOMİ) - Düzenlemeye ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, makro finansal istikrarın ve rezervlerin güçlenmesi ile makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarına devam edildiğini belirterek, reeskont kredisi kullanan ihracatçılar için yüzde 70 olan TCMB’ye döviz satış yükümlülüğünü 2023 yılı Kasım ayında yüzde 40’a düşürüldüğünü hatırlattı.
Şimşek, yeni düzenlemeyle tüm ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin satış yükümlülüğünü yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildiğini kaydetti.
Daha önce yurt dışı kaynaklı dövizlerin tamamı bozdurma kapsamındayken, yeni düzenlemeyle kapsama hangi tür gelirlerin gireceğini Merkez Bankası’nın belirleyeceğine ilişkin hüküm tebliğe eklendi.
Kalan kısmın KKM’ye dönüşüm desteği kaldırıldı
Öte yandan “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” in destekleme ile ilgili hükümlerinde önemli bir değişiklik yapıldı.
Buna göre, yurt dışı kaynaklı döviz gelirinin Merkez Bankası’na satılan kısmından sonra kalan bölümünün, TL mevduat ve katılım hesabına dönüştürülmesi halinde verilen yüzde 2’lik destek kaldırıldı. Bu destek, Merkez Bankası’na satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla veriliyordu.
Buna karşılık, firmaların Merkez Bankası’na sattıkları döviz için verilen yüzde 2’lik destek ise devam edecek.