IEA: Salgın, enerji talebinde toparlanmayı 2025'e erteleyebilir

IEA dünya ekonomisinin salgın etkisinden çıkışının yavaş olmasına bağlı olarak enerji talebinde tam toparlanmanın 2025'e kadar gecikebileceğini açıkladı.

Reuters |

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yıllık yayımlanan Dünya Enerji Görünümü kitabındaki baz senaryoya göre aşı ve tedavi bulunması küresel ekonominin 2021'e kadar ve enerji talebinin de 2023'e kadar toparlanması demek olabilir.

Ancak, IEA'ya göre "gecikmeli iyileşme senaryosu", öngörülen toparlanmayı iki yıl ileriye itebilir.

IEA, bu senaryoda "daha derin yakın dönemli gerilemenin ekonominin büyüme potansiyelini yok edeceğini, yüksek işsizliğin beşeri sermayeyi bitireceğini ve iflaslarla yapısal ekonomik değişimlerin bazı fiziki varlıkları getirisiz yapacağını" öngörüyor.

IEA, dünya geneline enerji talebinin 2020'de yüzde 5, enerjiye bağlı karbondioksit salınımının yüzde 7 ve enerji yatırımlarının yüzde 18 düşeceğini tahmin ediyor. 

Ajansın diğer öngörüleri ise, petrol talebinin yüzde 8 ve kömür tüketiminin yüzde 7 azalması, yenilenebilir enerjinin ise hafif yükselmesi yönünde.

Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!